Recension: Stranded Sails – Explorers of the Cursed Islands [PS4]

Stranded Sails – Explorers of the Cursed Islands är ett spel som lyckas checka av samtliga rutor i min lista över komponenter som ett favoritspel behöver innehålla. Överlevnad, samlande av material för att skapa verktyg och utforskande lockar mig i varje spel. Därför kastade jag mig över denna titel med stor aptit när den damp ned hos redaktionen.

När spelet startar, håller min karaktär precis på att förbereda sig på sitt livs äventyr. Hjälten ska segla ut på ett uppdrag för att hitta en ny värld, en helt ny bosättning. Efter att ha äntrat segelbåten som ska ta oss till främmande mål inträffar såklart det oförutsedda; vi hamnar i en kraftig storm och fartyget förliser.

När min hjälte vaknar upp, är det dags för en snabb genomgång av spelets mekaniker. Jag lär mig att jag måste äta eller vila för att få tillbaka energi, att jag måste lära mig att tillverka verktyg och material av vrakdelar samt att odla mat. Livet på en öde ö är allt annat än idylliskt ska det visa sig.

Roddbåten är snabb men kräver att du är utvilad

Efter ett tag lyckas jag lokalisera de övriga besättningsmedlemmar och skapandet av ett nytt samhälle kan starta. Av någon anledning är det dock jag som måste utföra alla tuffa arbetsuppgifter, något som utgör grunderna till hela spelet.

Jag får snart tag på en spade, en hink, en yxa och ett fiskespö – allt som krävs för att överleva på en öde ö. Efter ytterligare någon timmas spelande har jag fullt upp med mitt nya liv. Jag måste leta efter träd att hugga ned, verktyg att bärga och fält som behöver sås med frön för att växa grödor som vi kan dra nytta av.

När en fast utgångspunkt är etablerad berättar min skadade kapten att jag behöver bege mig ut till de närliggande öarna för att söka upp de resterande medlemmarna i expeditionen. Därför tillverkas en roddbåt som jag kan använda för att utforska grannöarna. När jag sätter mig i båten första gången och börjar ro västerut, visar dock spelet upp sin absolut fulaste sida då det buggar ur totalt. Ljudet förvrängs, grafiken levereras i ett psykedeliskt brus och min båt försvinner spårlöst.

Jag försöker otalet gånger att få allt att fungera igen, men tvingas till slut starta om spelet från början. Eftersom jag vet hur jag ska gå tillväga i början, tar det bara någon timme innan jag är tillbaks till där jag slutade i och med buggen.

Det blir mycket jobb på ön. Är det ingen annan som vill hjälpa till?

Nu vankas flertalet timmar av Harvest Moon-inspirerad utforskning, skördande och tillverkning av nyttigheter och jag trivs oerhört väl i upplevelsen. Några spelsessioner senare är jag vid gott mod och är precis i stånd med att låsa upp spelets stridssystem. Det enda jag behöver göra är att tillverka repbroar och ta med mig dessa till öarna som jag har utforskat för att få huvudäventyret att fortgå.

Men återigen drabbas jag av en riktigt otäck bugg som gör att min karaktär helt plötsligt glömmer bort hur man tillverkar broarna som jag behöver för att komma vidare. Trots att jag har allt material som behövs, står jag handfallen vid arbetsbänken eftersom receptet för den vitala utrustningen inte längre finns att tillgå.

Här slår jag igen boken för ett äventyr som hade kunnat bli något av årets bästa upplevelse. Stranded Sails – Explorers of the Cursed Islands innehåller alla ingredienser som får mig att älska ett spel och jag njuter varenda minut som jag spelar det.

Men när ofärdig kod levererar buggar som hindrar mig från att fortsätta äventyret, blir jag i det närmaste ursinnig. Innan LemonBomb Entertainment har fixat alla fel som gör titeln ospelbar, tänker jag inte fortsätta. Och jag rekommenderar dig att vänta tills spelet är spelbart.

4 kommentarer
  1. Thomas Thomas
    • Martin Svennberg Martin Svennberg
      • Thomas Thomas
  2. Macke86

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.