Recension: Stories Untold [PS4]

Fyra berättelser, en mardröm. Det är essensen av Stories Untold från den skotska studion No Code, och efter att ha upplevt dessa fyra upplevelser är jag stum. Stum av beundran, stum över vad jag har fått uppleva och stum av häpnad.

Allt börjar med den fantastiskt nostalgiska upplevelsen The House Abandon, vilket var ett kortare gratisspel vilket släpptes för fyra år sedan. Det unika med denna deltitel, är att det är textbaserat äventyr, även om själva miljön är visualiserad som vilket modernt äventyrsspel som helst.

Framför mig står nämligen en gammal dator, en mindre TV, en telefon och en lampa på ett skrivbord. Nästan exakt som min allra första datorhörna såg ut när det begav sig för nästan fyrtio år sedan. Allt jag upplever genom texten som skrivs ut på skärmen framför mig känns äkta och inkluderande. När jag upptäcker att utvecklaren lurat in mig i en total nostalgitripp, väcker de mig dock abrupt genom att skrämma mig både genom texten på skärmen, men också det som sker framför mig.

Japp. Om du vet hur det lät när du laddade spelet så har du helheten här!

I nästa episod befinner jag mig i någon sorts provanstalt där jag ska utföra ett experiment på något som är fångat i en bur. Jag följer instruktionerna slaviskt och plågar mig igenom sekvenserna samtidigt som jag undrar vad jag håller på med och vad detta avsnitt har med berättelsen att göra.

I del tre börjar dock saker att klarna och jag förstår genialiteten bakom manuset som No Code har filat på när det kommer till den här titeln. Det är uppenbart att något är väldigt fel och att jag, huvudpersonen James Aition, verkar spela en huvudroll i allt.

Alla frågeställningar rätas dock ut i den sista episoden och här används de tre tidigare delarna i en kombination som får det att snurra i mitt huvud. Alla de olika spelsätt och allt det jag har fått uppleva hittills, ställs mot varandra och på sin spets. Jag får återuppleva samma spelmoment igen men med en helt annan syn på deras betydelse.

Bilarna hör verkligen inte hemma i den här utposten. Eller?

Stories Untold kostar inte mycket. Och det tar inte speciellt lång tid att ta sig igenom – jag tror att jag klockade in på två eller tre timmar. Men upplevelsen som jag bär med mig efteråt är svårslagen. Det är sällan jag känner av effekterna av ett spel rent fysiskt, men när det kommer till den här titeln känner jag mig tydligt påverkad både fysiskt och mentalt.

Maken till berättelse, upplevelse och innovativt sätt att använda spelmekanik för att förmedla ett öde eller en känsla, har jag inte upplevt på väldigt länge. Kanske aldrig tidigare. Det är nog inte ett spel som du kommer att återvända till ofta men det är definitivt en spelhändelse som du måste uppleva!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.