Recension: Sound Blaster G3

Med tanke på hur utbrett onlinespelandet har blivit under de senaste två konsolgenerationerna har vikten av bra ljud, och framförallt bra ljudbalans ökat. En del av de dyrare headseten på marknaden har inbyggda mixers för att hantera balansen mellan chattljud och spelljud, men långt ifrån alla. Det saknas även en del basala funktioner för detta på systemnivån i PlayStation 4, vilket har skapat behovet för en hörlursförstärkare.

Precis som med headseten med denna funktionalitet inbyggd springer priset lätt iväg på dessa dosor, men de gamla ljudkortsveteranerna Creative har siktat på att finna en bra kompromiss som erbjuder bra ljud, välbehövliga funktioner och framförallt en attraktiv prisnivå.

När jag öppnar emballaget och ser en liten dosa som är aningen större än en tändsticksask som dessutom känns lite plastig börjar jag bli lite orolig över vilken kvalitet denna produkt kan erbjuda, men dessa tvivel försvinner relativt fort. Installationen är snabb och enkel, förutom att det ibland är förbannat svårt att koppla in något i den optiska porten på PlayStation 4 Pro, men det är ju inte Creatives fel. Förutom den optiska kabeln mellan dosan och konsolen kopplas den även in i en USB-port, och därför kopplar du in mikrofon och/eller headset i själva dosans 3,5 mm-anslutningar.

Ett litet problem med detta upplägg är om du som jag har en bra bit mellan soffan och själva konsolen. Då behöver du en ganska lång kabel till ditt headset, och alla märken och modeller ger ju inte dig alltid möjligheten att byta denna till en längre. Det inkluderas heller inte någon sådan kabel med förstärkaren, vilket innebär att det blir ett extra inköp. Det handlar ju inte om några större pengar, men det är ändå något att hålla i åtanke.

Alla knappar och reglage finns ju på dosan, men lyckligtvis finns det en ganska praktisk mobilapp som du kan göra alla ändringar på. Volym, equalizer och ljudmix går allt att sköta på ett enkelt vis även om du inte skulle ha förstärkaren inom räckhåll, och det finns även en förprogrammerad ljudkonfiguration för att förstärka fotstegsljud för alla fans av intensiva onlineskjutare. Ljudkvaliteten är också av hög klass trots mina tvivel jag hade i början.

Creative har lyckats hitta en bra avvägning mellan pris och prestanda med Sound Blaster G3. Den är dessutom kompatibel med både PC- och Mac-datorer samt Nintendo Switch, vilket gör att användningsområdet är ganska brett. Om du har sökt efter en kompetent lösning för ljudmixning för att förbättra oddsen i dina onlinematcher är det definitivt värt att kika närmare på denna förstärkare.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.