Recension: Resident Evil: Village [PS5]

1997 köpte jag mig en Playstation enbart för den där japanska rollspels-serien jag upptäckt fem år tidigare till Super Nintendo. Allt jag ägde var investerat i min första lägenhet och jag levde mycket enkelt för att ha råd med mitt spelintresse. Spel nummer två blev Resident Evil då mitt förtroende för japanska spel var större än både plånbok och förstånd. Efter att de galna hundarna kraschat in genom fönstret var jag både frälst och övertygad om att jag prioriterat rätt.

Sedan dess har jag troget avnjutit huvudserien och några sidospår fram till del 6 som inte riktigt föll mig i smaken. Jag blev positivt överraskad över hur Resident Evil 7: Biohazard (9/10) lyckades blåsa liv i serien och min entusiasm igen. Det har nu gått 25 år sedan det första spelet och blivit dags för den åttonde delen i huvudserien. På något mystiskt sätt har Resident Evil återigen lyckats bli mitt andra spel på en ny konsol. Och cirkeln är sluten.

Resident Evil: Village är en direkt uppföljare och utspelar sig tre år efter händelserna i Resident Evil 7 för de som minns. Ethan Winters har av naturliga skäl velat lägga allt som hände bakom sig och har flyttat med sin fru och nyfödda dotter Rosemary till Europa.

Tråkigt nog har det förflutna ibland ett obehagligt sätt att göra återbesök och en kväll får familjen sitt hem stormat av Chris Redfield och hans gubbar. Förutom att förstöra fredagsmyset har de den dåliga smaken att skjuta ihjäl frugan innan de ens testat hennes mat. De avrundar ett oförglömligt besök med att kidnappa dig och din dotter med skåpbil.

När du vaknar upp ligger du  utanför skåpbilen tillsammans med en förövare som uppenbarligen inte använt bilbälte. Som god förälder påbörjar du sökandet efter din dotter och upptäcker en närliggande by där inte allt står rätt till. Tack och lov har du denna gång en militär grundutbildning under bältet, men frågan är om det kommer att räcka…

Byn är en riktig idyll tills någon ur välkomstkommitén försöker döda en.

Som spelets titel antyder är det byn som är fokus för detta äventyr och din uppgift är förstås att hitta och få hem din dotter Rosemary. Problematiken står den obehagliga moder Miranda och hennes anhang för då de har helt andra planer. Hennes befäl fungerar som bossar vilka du förr eller senare behöver konfrontera för att nå ditt mål. 

Ju mer tid du tillbringar i byn desto fler nya områden låser du upp och får tillgång till. Det finns många hemligheter och bra fynd du kan göra om du tar dig tid. Ett besök hos Hertigen (The Duke) låter dig köpa ammunition, tillbehör och uppgradera dina vapen. Samlar du tillräckligt med kött från något djur kan Hertigen tillaga dig en festmåltid som återställer hälsa eller ger en bra bonus.

Då Ethan numera är något av en fena på vapen använder han som alla yrkesmän en uppgraderingsbar vapenväska vid transport för att det inte ska bli fånigt. Jag kan dock tycka att allt skjutande kan stjäla för mycket av den stämning som byggts upp emellanåt. Vid några tillfällen får jag påminna mig om att jag spelar kampanjen och inte spelets Mercenary-läge.

Det är en väldigt svårflörtad jury i årets Let´s Dance må jag säga…

Detsamma gäller striderna med Mirandas befäl och minibossar som kanske kunde gjorts intressantare då det  alltid är roligt att få använda lite finess för att vinna. Därför är det synd att de klassiska pusslen överlag inte genomgått samma evolution som spelserien gjort grafiskt. För rent visuellt är jag mycket tillfreds och myser av rekylen och förödelsen jag sprider med mina vapen.

Jag tycker om Resident Evil: Village och det finns många saker som de gör helt rätt, men som bör upplevas istället för att läsas om. Fast när det kommer till själva handlingen efterfrågar jag mer koppling till serien i stort och önskar att utvecklaren hade fattat några andra val för att göra historien mer djup och indragande.

Spelet är aningen för långt och innehåller för mycket skjutande för mig, något som påverkar betyget. Men om detta är vad du älskar och förväntar dig kommer du inte bli besviken! Självklart behöver du inte ha spelat föregångaren för att sätta tänderna i Capcoms senaste alster, men jag skulle definitivt rekommendera det för en bättre helhetsupplevelse.

Ett svar
  1. Macke86

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.