Recension: PGA Tour 2K21 [PS4]

PGA Tour 2K21 är det andra spelet i PGA-serien sedan speldistributören 2K fick rättigheterna från EA 2018. Utvecklarna bakom årets spel är återigen den kanadensiska studion HB Studios, och till skillnad från det förra spelet i serien har fler inslag från PGA Tour-varumärket inkluderats. Trots att jag låter väldigt kunnig på området när jag skriver det här, är golfvärlden ett relativt stort mysterium för mig i nuläget, även i digital form.

Det första intrycket jag får av spelet är att det är väldigt nybörjarvänligt. Jag får tidigt en introduktion på hur olika moment i golfandet går till och den käcke kommentatorn drar sig inte för att lite försynt påpeka mina sneda utslag och dåliga puttar. Det märks tydligt att både han och jag vet att jag är en nybörjare, men det bidrar bara till en lustig känsla.

I början gäller det att ta i så det ryker

Efter några träningskapitel får jag äntligen se mig lite mer omkring bland spelets olika lägen och som väntat finns bland annat huvudspåret i form av turneringar för en spelare. Jag är en lovande talang på väg upp och nu börjar resan mot stjärnstatus och berömmelse.

Jag väljer avsiktligt den av tävlingarna som låter snällast mot nybörjare och kör igång. Spelets kontrollmässiga upplägg är rätt intressant, det känns lätt att lära sig men svårt att bemästra. De långa slagen klarar jag bäst eftersom det finns mer yta att leka och slå fel på. Tillsammans med en mätare för slagets styrka, möjligheten att sikta både riktnings- och längdmässigt och hur snabbt jag slår, avgörs bollens bana. Jag kan också välja mellan olika slags klubbor, något som är livsavgörande när jag till exempel behöver slå från en sandbunker eller lite grövre gräs.

Som väntat går mina första turneringar inte helt som jag vill och jag blir ingen ny Henrik Stensson i första taget. Trots att jag valde en av de enklare svårighetsgraderna lämnas inte mycket utrymme för misstag, men med riktig proffsgolf i åtanke är det nog ett motiverat upplägg. Det hade inte varit på proffsnivå om alla missade hur mycket som helst.

Det moment som sinkar mig mest är puttandet. Markens lutning och ojämnheter visas tydligt genom olika markeringar som indikerar hur jag bör sikta och mäta upp mitt slag, men det krävs mycket övning innan indikationerna går att översätta till ett bra utförande från min sida.

Du säger inte åt mig hur jag ska slå!

Ett inslag som fungerar som ett plåster på såren under min halvlyckade karriär är de utmaningar jag får på varje hål. Dessa kan vara allt från att jag ska slå ut bollen en viss sträcka till att jag ska slå i den på ett visst antal slag. Lyckade utmaningar ger erfarenhetspoäng som gör att jag går upp i nivå efter turneringens avslut. Det är enkelt upplagt men fungerar bra som sidosyssla även om jag inte ligger så bra till i poängen.

Utöver kampanjer och det självklara onlineläget finns även möjligheten att skapa egna golfbanor, ett välkommet inslag om man behöver en paus från promenerandet och istället vill få utlopp för sin mer kreativa ådra. Den är inte överdrivet avancerad, men ändå tillräcklig för att man ska kunna experimentera med lite olika upplägg och miljöer.

Allt som allt är PGA Tour 2K21 en trevlig upplevelse vars upplägg bör mätta de som hungrar efter ett stabilt golfspel med hjärtat på rätta stället. Det är lätt att sätta sig in i men kräver mycket träning för att bemästra, vilket gör det tillgängligt för såväl nybörjare som jag själv som de mer erfarna spelarna.

7 kommentarer
 1. Erik
  • Jonny Lindmark Jonny Lindmark
 2. Patrik
  • Sofia
   • Jonny Lindmark Jonny Lindmark
 3. mari gislason
  • Johan Lindros Johan Lindros

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.