Recension: Minecraft Dungeons [PS4]

I Minecrafts fantastiska värld kallas en bys befolkning bybor. Deras icke populära motpol väljer jag att kalla ybor (illager). Archie är en utstött och oförsonlig ybo som under sina vandringar råkat hitta den kraftfulla artefakten kallad dominansens klot.

Kruxet är att artefakten, förutom att skänka magiska krafter, också förstärker negativa känslor och sakta tar över sin ägare. Archie titulerar sig numera Arch-ybo och vill använda sin nya magiförmåga till att hämnas på alla byar som inte ville ta emot honom.

Vad Övervärlden nu efterfrågar är några rakryggade spänningssökare för att bemöta det överhängande hotet för vanligt folks vardag. Om du köper spelet kommer valet falla på dig och de vänner du lyckas övertyga. Detta är Minecraft Dungeons!

När jag ger mig ut i Övervärlden för första gången får jag tidigt en känsla av att jag redan spelat det här tidigare. Ett mer oroväckande intryck är att spelet inte erbjuder något riktigt tuggmotstånd. Därför blir jag nästan tacksam när min hybris skickar mig i en tidig grav efter ett kramkalas med de där gröna tokstollarna som spränger sig själva.

Det visar sig snabbt att jag bekymrat mig i onödan. För även om detta påminner om Riverbond (7/10) och Diablo har det en alldeles egen personlighet då det utspelas i Minecrafts fyrkantiga värld. När det gäller svårighetsgraden stegras den gradvis och i ett föredömligt tempo.

Här står jag med min fladdermus, papegoja och hund. Fåret är bara ett får.

Viktiga detaljer som att alla varelser från Minecraft-universumet ska se ut och låta rätt, men även spelvärldens utseende har fått mycket tid och kärlek. Detta syns tydligt och resultatet är en skön atmosfär som får mig att stortrivas trots att jag inte är den mest inbitna spelaren av grundspelet.

Precis som alla spel i denna nisch är det nya vapen, rustningar och föremål som skapar spelglädje och Minecraft Dungeons är inget undantag. Genom att störa Arch-ybos affärer kommer du närmare den stora slutstriden och kan efteråt låsa upp fler svårighetsgrader. På de högre svårighetsgraderna ökar också chanserna till bättre och den bästa utrustningen.

Sedan måste jag bara nämna berättarrösten som hörs när kameran panorerar över världen inför varje uppdrag. Röstskådespelaren är så bra och hennes röst får allt att kännas minst lika episkt som Sagan om Ringen. Jag undrar om hon inte jobbat med World of Warcraft tidigare…

Jag är bara här för att slå sönder en kittel…aha, du är alltså en boss!? Okeeej…

Minecraft har en speciell plats i mitt spelhjärta. Det är nämligen ett av de där spelen jag haft väldigt roligt med, men aldrig hade spelat om det inte vore för att jag har barn. Tillsammans med min son utforskades Minecrafts värld på Playstation 3 med delad skärm.

Av detta skäl är det allra bästa med Minecraft Dungeons att det utspelar sig i den etablerade Övervärlden. På samma gång är det också spelets enda svaghet. Jag tycker de kunnat ta ut svängarna lite mer och bakat ihop de två expansionerna till en del av Dungeons.

Samtidigt är detta härliga 8-10 nostalgitimmar som fungerar lika bra ensam som tillsammans med andra. Detta är utan tvekan ett spel för fansen, men som borde roa de flesta. Så var inte blyga – det enda du kommer behöva bygga upp är en stark krigare!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.