Recension: Metal Gear Solid Master Collection Vol. 1 [PS4, PS5]

Alla har vi en speciell spelserie som har etsat sig fast så pass hårt att du kan återvända till den i princip hur många gånger som helst utan att tröttna. För min del är Metal Gear Solid-serien en sådan, och även om jag kan berättelserna utan- och innantill finns det ändå någon form av magi där som uppstår varje gång jag upplever den. Oavsett hur kantiga spelmekanikerna är i jämförelse med moderna spel kommer många av de märkliga knappkombinationerna alltid att sitta i min ryggrad.

Med åren har det blivit svårare och svårare att spela igenom dessa verk, om du inte fortfarande har kvar din PlayStation 3. Även detta har försvårats med tanke på att Konami slutade sälja HD-samlingen som Bluepoint utvecklade, eftersom licenser för arkivfoto som användes hade löpt ut. Hoppet tändes dock när Konami klargjorde att en ny samling var på gång till moderna plattformar.

Metal Gear Solid Master Collection Vol. 1, som denna samling tituleras har då som mål att ge oss hela berättelsen från början, vilket inkluderar de gamla MSX-spelen Metal Gear och Metal Gear 2: Solid Snake. Utöver dessa får vi även ta del av Metal Gear Solid, Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty och Metal Gear Solid 3: Snake Eater. Det är med andra ord ett lystmäte för alla som är sugen på smygande, spioner och fullständigt vansinniga berättelser.

Jag också Gray Fox… Jag också. Men det blev inte riktigt vad jag hoppades på.

Samtidigt som att jag är glad att vi äntligen kan spela dessa klassiker på ett enkelt vis igen är jag kluven till vad vi verkligen har fått i praktiken. Vi kan börja med Metal Gear Solid, där standardversionen som installeras är PAL-versionen av PlayStation 1-spelet. Denna version är sämre än den som släpptes i Nordamerika eftersom den erbjuder sämre bildfrekvens och mer latens i styrningen, baserat på den TV-standard vi hade i Europa vid tillfället. Versioner av spelet från både Nordamerika och Japan finns att ladda ner också, så det går ju att lösa. Jag förstår poängen med att erbjuda en så komplett samling som möjligt, men det kanske är bättre att leda med den bättre versionen.

Spelet har dessutom inga som helst förändringar eller justeringar jämfört med PS1-versionen. Åtminstone inga som innebär förbättringar. Under recensionsperioden satt jag och kliade mig i huvudet och undrade varför styrningen kändes så oexakt, och till slut slog det mig att det inte finns någon riktig implementering av analog styrning, Istället har de mappat vänsterspaken till de åtta olika riktningar du kan få via styrkorset. Detta borde ju gå att fixa via patchar till emulatorn de använder, men det är ju ett otroligt märkligt beslut till att börja med.

Metal Gear Ray är fortfarande den coolaste Metal Gear-versionen.

Det finns heller inga försök att höja upplösningen i spelet för att skapa en renare presentation, vilket är något andra emulatorer har gjort i massor av år nu. Jag hade inte förväntat mig att de skulle göra om spelet från grunden, men att åtminstone implementera högre upplösning känns ju som en ribba som inte är för högt lagd.

Samma sak gäller även Metal Gear Solid 2 och 3, som båda är raka portningar av Bluepoints PS3-nyversioner med exakt samma inställningar och specifikationer som erbjöds för två konsolgenerationer sedan. Inte heller här kräver jag att det ska vara några renoveringar från grunden, men upplösningar, texturfiltrering, kantutjämning och dylikt som går att implementera med den extra kraft som finns i nuvarande konsoler skulle kunna göra dessa spel ännu bättre. Styrningen fungerar dock utan problem i dessa spel, så det är mer den visuella biten som jag önskar att de hade lagt lite krut på.

Som jag nämnde tidigare är det på tiden att vi får möjlighet att spela dessa spel på moderna plattformar igen, men det är verkligen en skam att se vilket skick dessa spel har släppts i. Visst är de funktionella och går att spela, men det finns absolut ingen ambition alls bakom denna samling. Detta är spel som går att emulera i bättre kvalitet och som i princip går att köra på en brödrost. Detta är en samling som är riktad mot seriens största fans, och när Konami slänger ut ett hafsverk visar det ju ganska mycket hur mycket de bryr sig om sin historia och sina fans.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.