Recension: Knack 2 [PS4]

Det är trevligt när spelutvecklare lyssnar på kritik och använder den för att bjuda på betydligt bättre upplevelser i eventuella uppföljare till hårt kritiserade titlar. Japan Studio hade minst sagt en knackig start med spelserien Knack i samband med lanseringen av PlayStation 4. Men efter att ha lyssnat på vad spelarna avskydde i originalet har de verkligen lyckats göra ett avsevärt mycket bättre spel i och med uppföljaren.

Knack 2 lider förvisso fortfarande av en hel del problem. Exempelvis är berättelsen fortfarande hyfsat ointressant och karaktärsdesignen direkt vedervärdig. Se bara på hur huvudkaraktären Knack ser ut – en illa sammansatt grushög som på något outgrundligt sätt lyckats ta sig igenom två hela spelutvecklingscykler utan att någon individ med smak har dragit i nödbromsen.

Det här kommer inte att sluta med lika platt fall som föregångaren…

Allt annat i uppföljaren ser tack och lov betydligt trevligare ut där spelaren nu bjuds på vackra och varierande miljöer. Det märks tydligt att Pixarfilmerna med dess härliga familjekänsla agerat förebild. Tyvärr saknas den träffsäkra humorn, framåtrörelsen i berättandet och den charm som exempelvis senaste Ratchet & Clank-spelet erbjuder. Till skillnad från föregångaren, har dock äventyret lyckats fånga lite av magin från animerade filmer på vita duken denna gång.

Det är dock inte förrän det kommer till den förbättrade spelmekaniken som Knack 2 verkligen glänser. Samtliga delar har fått sig en totalrenovering där ett betydligt djupare stridssystem och riktigt smart plattformshoppande står i täten. Svårighetsgraden har polerats rejält och det lokala samarbetsläget går numera faktiskt att samarbeta i. Visst blir det lite trångt när två jätteskrothögar till protagonister trängs på skärmen, men till skillnad från ursprungstiteln känner alltid både min medspelare och jag oss delaktiga i allt som händer.

Två stycken Knack som knackar på fiender? Nej, jag ska inte dra något knack-knack-skämt…

Även den filmiska upplevelsen har fått sig en uppgradering där snyggare kameravinklar och häftigare filmsekvenser bidrar till att helhetsupplevelsen blir betydligt mer angenäm denna gång. Omspelningsvärdet är högt då det finns mängder av dolda skatter och utmaningar för den som inte fått nog när eftertexterna rullat förbi.

Jag är positivt överraskad av hur roligt jag har med plattformshoppandet och utforskandet av de ganska linjära banorna. Knack 2 är ett ofantligt mycket bättre spel än ettan och är faktiskt rätt bra överlag. Det har fortfarande en lång väg kvar till att kunna konkurrera med det bästa genren har att erbjuda, men fortsätter serien att förbättras lika mycket till nästa del kan Knack 3 bli helt fantastiskt bra.

Oavsett vad, är Knack 2 verkligen värt att ge en chans om du gillar genren. Speciellt om du har en vän att spela med framför samma teve.

2 kommentarer
  1. Thomas Thomas
    • Kristoffer Nyrén Krille

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.