Recension: Five Dates [PS4]

När det kommer ett spel i FMV-genren till redaktionen, är jag alltid den som ropar högst och längtar mest efter upplevelsen. Wales Interactive har själva, och tillsammans med en del andra studior publicerat spännande berättelser som till exempel The Bunker (8/10) och The Complex (9/10).

Det är inte nödvändigtvis formatet som sådant vilket lockar mig i dessa spel, alltså att händelserna utspelar sig i fullskärm likt en film. Istället är det förmodligen det faktum att utvecklarna tar sig friheter som i traditionella spel ter sig aningen svårt att implementera.

Möt Saffron; hon syr sina egna kläder, gillar rökelse och att måla egna tavlor

Five Dates är, likt de andra FMV-spelen som givits ut av Wales Interactive, en udda upplevelse. Den här gången styr jag den unge Vinnys framgångar i dating-världen, mitt under rådande pandemi. Handlingen utspelar sig i London och eftersom landet, och staden befinner sig i ett nedlåst läge får ungdomarna förlita sig på appar för att söka efter sin framtida partner.

I början av spelet får jag ange vad jag tycker att huvudkaraktären ska tycka bäst om. Jag väljer musik, resor och arbete som de viktigaste ingredienserna i livet. Baserat på dessa val, samt vilken profilbild jag väljer, presenteras jag inom kort för ett antal kompatibla kvinnor som jag kan bjuda in för vidare dialog.

Jag har tur. Inom loppet av några sekunder finns det tre olika individer som har nappat. Nu är det upp till mig att styra Vinny i valen som han ställs inför och hjälpa honom att svara på de frågor som uppkommer.

I teorin låter detta som ett intressant koncept men redan efter mina första möten med Vinnys potentiella flickvänner, känner jag att allt känns väldigt ytligt och stereotypt. Den spanska Maya som verkar gilla att festa och lyssna på musik, röker såklart braj. Advokaten Grace, som är återhållsam är aningen tråkig och verkar inte lita på någon och den flummiga hippien Saffron drar av poäng för mig direkt då jag bara är vegetarian och inte en äkta vegan.

Nej, det här är inte din dejt. Det är din bästa vän som ger dig råd

Efter att ha spelat igenom en sekvens av dating, känner jag dock en viss nyfikenhet kring hur kontakten med de andra kvinnorna kan utvecklas i dialogen. Jag kommer ut som vinnare med en av dem till slut men det känns på något sätt inte som om jag har åstadkommit något speciellt.

Jag tror att spelets stora svaghet ligger i just stereotyperna och att det är väldigt enkelt att direkt förstå vilket svar de vill ha för att öka attraktionspoängen oss emellan. Mänskliga individer är ju lite för komplexa för att enkelt kunna stoppa i ett fack där det är uppenbart vad som behövs för att vinna deras hjärtan.

Five Dates kan eventuellt vara underhållande att spela tillsammans med en kompis eller med din partner för att få igång en dialog om de olika människotyperna som presenteras. Men annars är nog den här titeln mest en enkel och snabb platinatrofé. Jag tar emot trofén men avstår nog från rekommendationen den här gången.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.