Recension: The Complex [PS4]

Jag är sådan där knepig individ som formligen älskar postapokalyptisk fiktion. Tanken på att något stort inträffar som får våra vardagliga liv att rubbas är skrämmande, men samtidigt en verklighet redan nu för många av oss.

Wales Interactive såg till att vi fick möjligheten att testa och utvärdera händelseförloppet i ett hemligt laboratorium i London. Det verkar som att ett biologiskt vapen har släppts lös i huvudstaden och det är upp till doktor Tenant och hennes kollega att fly från instängdheten och rädda världen under tiden.

Jag har spelat igenom nästan samtliga verk skapade eller publicerade av Wales Interactive och jag måste påstå att titlarna som handlar om ensamhet och instängdhet definitivt är deras starka kort. The Bunker (8/10) är tillsammans med The Complex i det närmaste perfektion när det kommer till spänning och givande interaktion.

Gråter du ketchup eller är du bara oglad att se mig?

Jag spelar igenom titeln en första gång och upptäcker att jag ganska omedelbart har satt mig in i karaktärens situation. Hon är en högutbildad forskare som helt plötsligt befinner sig i en situation som är världsomvälvande. Någon slags epidemi verkar bryta ut i Londons tunnelbana då en kvinna börjar blöda ur ögonen och får kraftiga konvulsioner.

Så småningom visar det sig att hon är en av forskarna från företaget där vår protagonist verkar jobba för. Sjuklingen transporteras hastigt till laboratoriet i underjorden, där flera andra forskare arbetar. Plötsligt exploderar dock något stort uppe på markytan och påverkar miljön under mark omedelbart och negativt.

Den dåliga situationen vi befann oss i tidigare eskalerar till överlevnad. De andra forskarna i laboratoriet dör en efter en och paniken är snart ett faktum. En rad beslut måste fattas snabbt och korrekt.

Här gäller det att ha tungan i rätt mun…

Efter första genomspelningen får jag ungefär det slut som jag förväntat mig av denna intensiva upplevelse, och efter cirka en och en halv timme är mitt äventyr över. Men tack vare att berättelsen är ungefär lika lång som en spelfilm, samt att utvecklarna har infört en funktion för att hoppa över redan sedda videosekvenser, kittlar det att prova nya vägar.

När jag tar i med hårdhandskarna i spelet och ändrar mina val, upplever jag ett helt annat slut och dessutom en alternativ handling som rätar ut alla mina frågetecken. Jag spelar om det flera gånger inom loppet av några dagar och upptäcker mer och mer av vad som egentligen har hänt.

The Complex är på så sätt väldigt likt en visuell roman, fast med rörliga bilder och jag uppskattar det enormt. Lika insyltad som jag blev i Chizuru’s livsöde i Hakuoki: Kyoto Winds (7/10), blir jag i Dr Amy Tenants kamp i komplexet. Jag vill inte ge mig förrän jag vet hela sanningen.

FMV-genren är här för att stanna, åtminstone om du frågar mig. Wales Interactive har tagit fanan, burit den längst fram i striden och gång på gång levererat högkvalitativ underhållning i formatet interaktiv film. The Complex är än så länge kronan på verket och om det är någonstans du ska börja med att utforska speltypen, är det här. Nu.

3 kommentarer
  1. Thomas Thomas
  2. Thomas Thomas
    • Martin Svennberg Martin Svennberg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.