Recension: Cozy Grove [PS4]

Sverige är ett land där friluftsliv alltid har varit populärt. Många av oss har blivit tvingade ut i naturen av våra föräldrar som små, har varit medlemmar i scoutföreningar eller kanske till och med friluftsfrämjandet. Under våra besök ute i skog och mark har vi gjort lägereldar, täljt på pinnar och kanske sett ett och annat vilt djur. Men vad de flesta av oss troligtvis inte har sett under våra upptäcksfärder är spöken, något som jag som scout i spelet Cozy Grove får se massor av. Mitt uppdrag: att guida förlorade själar till sin sista vila.

Det första som slår mig med Cozy Grove är att det är ett utomordentligt ögonvänligt spel med vackra och välritade miljöer, lite som en tecknad film som snabbt får min uppmärksamhet. Jag är en ”ande-scout” vars examineringsuppgift är att rena en hemsökt ö och hjälpa de få andar som vistas där. Efter att ha anlänt till ön och börjat göra mig hemmastadd får jag ett brev från min scoutledare som informerar mig om att jag har skickats till fel ö. En ö där andarna är många och deras problem ännu fler. Men vad gör det när andarna visar sig vara trevliga?

Det kan vara bra att fiska lite, ifall spökena skulle vilja ha fiskgratäng.

För att kunna hjälpa dem över till den andra sidan behöver jag hjälpa dem att få insikt i sig själva. Detta görs enklast genom att tillgodose deras behov, hjälpa dem med deras problem och kommunicera med dem. Exempelvis får jag hjälpa en brevbärare att hitta paket och brev han har tappat bort på ön. Som tack, tar han emot post som är till mig och vår relation utvecklas tillsammans med ön som helhet. En annan ande är en hantverkare med dåligt självförtroende. Kanske kan han komma till ro med sig själv om han hjälper andra, och med det får jag tillgång till verktyg och föremål att bearbeta eller utsmycka mitt läger med.

Till en början är ön liten och färglös, men när jag hjälper dess invånare växer den sakta men säkert, och en och annan färgklick gör den hemtrevlig och stämningsfull. Det vanligaste sättet att hjälpa till på är att leta efter föremål som ska hittas och lämnas över till de olika spökena. Detta innebär att det blir en hel del springande fram och tillbaka, och jag upplever att ön växer lite för sakta för att den ska hålla mitt intresse på topp, trots att jag kan bygga och uppgradera olika konstruktioner för att utveckla den. Till min hjälp har jag inte bara en levande brasa utan även olika husdjur som tillsammans kan uppgradera mitt läger och förse mig med material och tips. Efter att ha hjälpt någon av öns invånare belönas jag ofta med ett andligt vedträ som hjälper brasan att lysa upp mer av ön och dess omgivning, som på så sätt låter mig låsa upp nya områden.

Efter en hård arbetsdag förtjänar man en natts sömn bredvid sin levande brasa.

Spelet rör sig i samma genre som exempelvis Nintendos flaggskepp Animal Crossing, vilket innebär att det i stora drag handlar om att förvalta ön jag vistas på samtidigt som jag ska interagera med dess invånare för att få den att växa, både innehållsmässigt och socialt. Det är ett omfattande uppdrag, men det kräver en viss sorts spelare för att njuta fullt ut av upplevelserna och sysslorna som erbjuds eftersom det snabbt blir lite repetitivt. Personligen njuter jag av de fina miljöerna och den trevliga estetik som Cozy Grove har, men mindre av själva spelupplägget. Uppskattar du genren tror jag däremot att den spökliga lilla ön med sina trevliga invånare är väl värd ett besök.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.