Recension: Call of Duty: Modern Warfare Remastered [PS4]

Det fanns faktiskt en tid då Call of Duty inte var världens största förstapersonsskjutare. Därmed inte sagt att de första delarna i serien var dåliga, men det var egentligen inte förrän Call of Duty 4: Modern Warfare äntrade arenan som folk började flockas i kolossala mängder. Jag kommer fortfarande ihåg när jag såg demonstrationen under E3-mässan för länge sedan; det kändes som att Infinity Ward hade hittat vad som behövdes för att blåsa nytt liv i genren.

Det har nu gått nio år sedan dess och i samband med årets Call of Duty-lansering går det även att inkassera en nyversion av denna moderna klassiker, om du köper en specialutgåva av seriens senaste tillskott.

Sett över hela serien ligger Call of Duty 4: Modern Warfare väldigt högt på min favoritlista när det kommer till kampanjen. Själva berättelsen är inte så hemskt intressant, men uppdragen och stämningen som skildras höll toppklass när spelet ursprungligen släpptes. Jag kan med glädje meddela att detta till stor del fortfarande stämmer. Allt från stormningen av fartyget i början av spelet, till det suveräna ”All Ghillied Up”-uppdraget där du smyger genom ett fiendetungt Pripyat, är fortfarande precis lika spännande nu som för nio år sedan.

Om jag klarar detta uppdraget lovar jag att klippa och raka mig.

Om jag klarar detta uppdraget lovar jag att klippa och raka mig.

Spelets ålder lyser igenom en aning på vissa ställen där skriptningen kräver att du eller en annan karaktär behöver befinna sig på en exakt plats för att spelet ska fortsätta, något som hanteras på lite smidigare vis i de nyare spelen. Detta gör att sekvenser ibland inte aktiveras eller att det inte känns helt uppenbart vad du behöver göra för att komma vidare. Jag fick starta om vid senaste kontrollpunkt en handfull gånger, men större konsekvenser än så upplevde jag inte.

Vad som däremot känns modernt är den grafiska uppgraderingen som spelet har fått. Det är nästan så att jag ibland måste påminna mig själv om att det inte är ett spel som är byggt från grunden till PlayStation 4, och det är imponerande mängder arbete som har lagts på att snygga till denna PlayStation 3-klassiker. Det enda som inte riktigt har hängt med i tiden är animationen av ansikten och karaktärsmodeller, vilka ibland känns lite styltiga, men miljöerna är emellanåt fantastiska.

Morgontrafiken till invasionsområden är för jäklig ibland.

Morgontrafiken till invasionsområden är för jäklig ibland.

Det är dock inte enbart kampanjen vi bjuds på i denna nyversion. Många utvecklare brukar skippa eventuella flerspelarlägen när de ger sig på en uppfräschning av ett äldre spel, men så är inte fallet med Modern Warfare Remastered. Här får vi en trogen, om än något avskalad, återskapning av hur onlinelägena fungerade i originalspelet, med tio utvalda kartor att spela på. Den enda modernisering vi får se här är att ett par ytterligare spellägen som ursprungligen inte fanns med från början. Ett av de nya lägena är Kill Confirmed, något som vi egentligen inte fick se förrän fyra år senare i Call of Duty: Modern Warfare 3.

Call of Duty: Modern Warfare Remastered är det bästa Call of Duty-spelet som släpps i år, och det trista i sammanhanget är att det i dagsläget inte går att köpa detta spel utan att behöva betala för en av specialutgåvorna av Call of Duty: Infinite Warfare (7/10). Det nya spelet är ett av de svagare bidragen till spelserien vi har fått på ett tag nu, och det är därför ett dilemma för alla fans som vill ha Modern Warfare Remastered. Jag är dock relativt övertygad om att vi kommer att få se en separat version av titeln till försäljning om några månader, när Activision känner att de har sålt så många specialutgåvor som de bara kan. Om du har tålamod att vänta tills dess, rekommenderar jag dig att göra det.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.