Recension: Bus Simulator 21 [PS4]

Som jag har sagt många gånger tidigare, det finns något rogivande med simulatorer av alla dess slag. Och eftersom jag har ett ganska hektiskt jobb emellanåt finns det få saker som slår känslan att sätta sig under helgen med ett nytt jobb. Ett avkopplande, nästan monotont sådant.

I den första simulatorn av kollektivtrafikens under, Bus Simulator (8/10), föll jag för den repetitiva charmen samtidigt som jag njöt fullt ut av att ta mina passagerare längs samma rutter gång på gång. Det var något i denna titel som tilltalade mig i dess lugna lunk där jag i det virtuella förarsätet låtsades vara en busschaufför.

Men nu är Bus Simulator 21 här, två år senare och frågan är vad om ändrats. Därför tar jag på mig chaufförsuniformen, hänger fast myntväskan vid förarplatsen och gör mig redo att skapa ytterligare ett bussimperium. Det handlar som vanligt inte bara om att köra buss, utan att bygga upp transportföretaget från en låg standard till något som blir integrerat i invånarnas medvetande.

Självklart finns det bussar med elmotor, det är ju ändå 2021!

I denna iteration, känner jag omedelbart att grafiken är ganska väl upputsad. Bussarna ser riktigt läckra ut, både när det kommer till interiör som exteriör. Vägar, byggnader och stadsmiljöer är också lite grannare att vila ögonen på, vilket gläder mig. I Bus Simulator 21 är det uppenbart att jag har hamnat i ett fiktivt, amerikanskt samhälle.

I den lilla staden där mitt äventyr börjar trängs en slags landsbygd med pulserande nattliv i Miami-liknande miljöer. Folket i den här staden har verkligen allt, men ändå, liksom i föregångaren, tenderar de att småprata om samma saker om och om igen. Kanske är det så här livet som busschaufför ter sig?

En nyhet är möjligheten att aktivt uppgradera busshållplatserna för att locka fler passagerare till dem. Detta gör att jag, även om jag håller till i den första delen av kartan, har möjlighet att påverka min inkomst och på så sätt göra livet enklare med fler bussar och en större personalstyrka.

Det är parad i staden, men passagerarna måste fram

Annars är sig väldigt mycket likt. Jag får mer erfarenhet och klirr i kassan om jag är noggrann med att använda blinkers, niga med bussen vid busshållplatserna och såklart stanna på ett korrekt sätt så att nya passagerare har nära till påstigning. Jag upplever dock att grundinställningarna för belöning respektive straff när jag kommer i tid eller missar tidtabellen är något snävare i denna version. Redan under mina första timmar har jag svårt att hinna med att både hålla mig till trafikreglerna, samtidigt som jag strävar efter att komma i tid.

Men till syvende och sist är detta en bra och underhållande uppföljare till det fridsamma Bus Simulator. Det har det mesta som du kan önska dig från just en bussimulator; reglage för vindrutetorkare, tuta, enerverande passagerare, vackra vyer och mängder av bussar att välja på. Själv längtar jag efter att komma så pass långt i spelet, att jag kan låsa upp den beryktade, nya dubbeldäckaren!

Ett svar
  1. Thomas Thomas

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.