Recension: Accounting + [PSVR]

När en av skaparna till den skruvade men framgångsrika TV-serien ”Rick & Morty” bestämmer sig för att skapa ett spel i Virtual Reality, förväntas knappast något annat än ren galenskap. Och det stämmer väldigt bra med vad jag kan sammanfatta mina sessioner med Accounting + vilka sträcker sig över ett fåtal timmar.

I spelet spelar jag rollen av en nytillsatt revisor i ett trångt litet kontor. Det visar sig dock att något inte stämmer då det enda jag kan göra med pärmar, miniräknare och häftapparater är att kasta dem runt hela rummet i bästa VR-manér. Telefonen på mitt skrivbord ringer och det uppdagas att jag tydligen ska bli försökskanin i ett VR-experiment istället.

Detta är två riktiga satanister. Som lyssnar på rap och äter på McDonald's

Detta är två riktiga satanister. Som lyssnar på rap och äter på McDonald’s

Efter att ha satt på mig mitt VR-headset i spelet kastas jag handlöst in i en flerbottnad upplevelse där varje ny virtuell värld är knäppare än den förra. I varje nivå utmanas jag att lösa småpussel, vars syfte är att ta mig vidare; djupare ner i kaninhålet och längre bort från det som klassas som normalt.

I mina spelomgångar får jag möjligheten att stifta bekantskap med ett flertal mer eller mindre trevliga karaktärer. Alla personligheter är dock både charmiga och underhållande, och trots en rejäl skopa fult vuxenspråk känns berättelsen relativt intressant. Spelet är slut efter trettio till fyrtio minuter, men lockar till omspel då en del områden inte går att nå från början.

Grafiken är barnslig, enkel men samtidigt skarp och slående, även i den lägre upplösning som PlayStation VR erbjuder. Jag känner aldrig av tendenser till illamående, även om jag tittar runt omkring mig när jag letar ledtrådar eller nya saker att kasta.

Som VR-upplevelse är Accounting + mycket bra, även om det dras med de vanliga problemen när det kommer till avläsning av kontrollernas positionering i ett mindre rum. De stora vinnarna i titeln är dock manuset och röstskådespeleriet som är fantastiskt, speciellt om du är ett fan av TV-serien.

Den här lille killen är min försvarare i rättegången. Det kan aldrig sluta väl!

Den här lille killen är min försvarare i rättegången. Det kan aldrig sluta väl!

Mängden dialog som har spelats in till spelet upplever jag som häpnadsväckande stor när jag tänker på hur kort upplevelsen är. Om du uppskattar humorn i Rick & Morty, misstänker jag att du kommer att ha en riktigt underhållande resa framför dig; till och med under spelets introduktion.

Tecknade TV-serier för vuxna har en tendens att få mig att gapskratta, samtidigt som jag ibland mår illa på grund av de allvarliga saker som berörs. Känslan av att inse att jag är en ganska hemsk människa innerst inne är aldrig långt borta, och i detta avseende är Accounting + absolut inget undantag. När jag analyserar alla hemska händelser som utspelat sig i spelet, inser jag att allt är mitt fel samtidigt som jag vet att jag inte kunde handlat annorlunda.

Med sin sylvassa satir, komplicerade virrvarr av virtuella världar, hemska val som påtvingats mig och det barnsligt utmärkta röstskådespeleriet kan jag konstatera att jag verkligen uppskattade denna upplevelse. Om du har ett intakt psyke, någorlunda härdad integritet och inte skäms för att ta del i vanvett, rekommenderar jag spelet skarpt. Se till att använda hörlurar dock, för familjens skull.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.