Månadens höjdpunkter [Juni 2020]

Juni anses av många vara den första sommarmånaden och som bekant börjar ju konsolgenerationen gå mot sitt slut. Precis som vid tidigare generationsskiften brukar det komma några riktiga stortitlar som svansång, och PlayStation 4 är inget undantag. En av de mest efterlängtade titlarna släpps i juni och även de andra sommarmånaderna kommer att bjuda på massiva spelprojekt.

Spelbranschen har självklart också fått en Coronaeffekt där E3-mässan, utan istället ersätts av flertalet mindre evenemang. Många spelsläpp försenas antingen av att utvecklarna tappat fart då medarbetarna måste jobba hemifrån, logistiska skäl eller helt enkelt för att utgivaren anser att en annan period passar bättre försäljningsmässigt.

Månaden bjuder iallafall på en stor bredd där du kan hitta allt från sportspel och skjutare till små indiespel och taktiska rollspel.

Desperados III (PS4) – 16 juni

Gillar du taktiska smygspel och vilda västern? I så fall har du tur för Desperados 3 är något så ovanligt som en kombination av de båda kategorierna. Den andra delen i serien släpptes 2006 för PC och fick en spin-off med Helldorado 2007 och det återstår att se om fansen återvänder till serien efter en 13-årig paus. Enligt förhandsinformationen bjuder spelet på en berättelsedriven och utmanande upplevelse som utspelas innan de tidigare delarna i serien.

Det finns fem karaktärer som har helt olika färdigheter från skarpskytt och jägare med fällor till rena smygare med gas och giftsprutor. Det ska enligt utsago finnas massor av inställningar för att anpassa svårighetsgraden och en uppsjö av alternativ för att besegra utmaningarna.

The Last of Us Part II (PS4) – 19 juni

Ett av de sista storspelen till PlayStation 3 var The Last of Us som dök upp 2013, och föga överraskande är The Last of Us Part II en uppföljare. Det har gått fem år sedan det första spelet och Ellie är nu 19 år. Självklart är de zombieliknande svampvarelserna tillbaka, även om jag misstänker att de hemskaste fienderna likt första delen är människor.

Spelet är ett actionäventyr med inslag av överlevnadsskräck och har både smygsekvenser och tillverkning av utrustning och vapen. Naughty Dog är kända för att knuffa fram gränserna för vad du kan förvänta dig av grafik och ljud på din PlayStation-konsol. Personligen älskade jag den första delen för den vemodiga berättelsen och jag brukar säga att de som kan spela öppningsscenen i ettan utan att gråta saknar empati. Jag hoppas att Naughty Dog lyckas förmedla känslor på samma sätt i uppföljaren även om föregångarens regissör lämnade studion 2017.

Ys: Memories of Celceta Remaster (PS4) – 19 juni

Falcom är kända för sina berättelsedrivna rollspel med fin karaktärsdesign. Ys: Memories of Celceta släpptes 2014 till PlayStation Vita och efter framgångarna med Ys VIII: Lacrimosa of Dana släpps nu en återutgivning för PlayStation 4. Ys-serien är en riktig långkörare där den första delen släpptes redan 1987 till bland annat NES.

Delarna sitter löst ihop genom att varje spel har den rödhårige Adol Christin i huvudrollen och i många av delarna är hans följeslagare Dogi med. När spelet börjar lider Adol av minnesförlust och måste utforska skogen Celceta. I grund och botten är det ett actionrollspel där striderna bygger på ett sten-sax-påse-liknande system. Att döma av Vita-recensionerna så har du ett härligt rollspel att se fram emot och vi har redan nu fått in recensionskod för PS4-versionen till redaktionen.

Övriga spelsläpp

 • Pro Cycling Manager 2020 (PS4) – 4 juni
 • Tour de France 2020 (PS4) – 4 juni
 • Beyond Blue (PS4) – 8 juni
 • 1971 Project Helios (PS4) – 9 juni
 • Project Warlock (PS4) – 9 juni
 • Evan’s Remains (PS4) – 11 juni
 • Warborn (PS4) – 12 juni
 • Disintegration (PS4) – 16 juni
 • Road To Guang Dong (PS4) – 19 juni
 • Assetto Corsa Competizione (PS4) – 23 juni
 • SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom – Rehydrated (PS4) – 23 juni
 • Hunting Simulator 2 (PS4) – 25 juni
 • Little Town Hero (Europe) (PS4) – 26 juni
 • No Straight Roads (PS4) – 30 juni

Vad kommer du att köpa och spela i juni?

Ett svar
 1. Thomas Thomas

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.