Månadens höjdpunkter [December 2023]

Ser du fram emot en stilla natt eller tillhör du skaran som hellre tar till ett virtuellt hagelgevär och dödar lite zombier under jul och nyårshelgerna? December är här och i och med det, även de sista spelsläppen för det vansinnigt starka 2023. December sänker dock tempot lite jämfört med oktober och november som har bjudit på en rejäl godispåse av både trippel-A och oberoende spel.

Många har varit kritiska till att det släpps så få spel till PlayStation VR2, men i decemberutbudet finns tre nya spel till VR-hjälmen och du kan välja dina strider om du gillar samurajer, zombier eller utomjordingar. De tre höjdpunkterna jag har valt ut kommer från tre vitt skilda genrer och jag hoppas att åtminstone något av dem ska väcka intresse hos just dig.

Avatar: Frontiers of Pandora (PS5) – 7 december

Avatar: Frontiers of Pandora är ett actionäventyr i förstapersonsvy i världen Pandora som du kanske stiftat bekantskap med i de två filmerna som än så länge släppts. Spelet utannonserades redan 2017 och utvecklas av Massive Entertainment i Malmö. Du axlar rollen som en föräldralös Na’vi som uppfostrats som en soldat av människornas organisation RDA och senare lagts i stasis för att 15 år senare vakna upp i en övergiven militäranläggning.

Spelet sägs vara helt fristående från filmerna och utspelas på Pandoras västfront som inte varit med i någon av filmförlagorna. Förutom strider så utlovas ett hantverkssystem där du kan uppgradera din utrustning och det finns ett färdighetssystem så att du kan anpassa vapen och förmågor efter din spelstil. Förutom Na’vis pilbågar och spjut så kommer du också att kunna utnyttja skjutvapen som hagelbössor och automatgevär. Dessutom kan du skaffa ett flygande riddjur för att snabbare ta dig runt på planeten. Som om inte det vore nog så ska det finnas ett flerspelarläge för upp till fyra spelare online ifall du vill spela med kompisar.

Gnosia (PS5, PS4) – 14 december

Gnosia är en visuell roman med starka element av social slutledningsförmåga. Om du har spelat ett socialt spel som werewolf eller maffia så har du en hum om vad det handlar om. Varje omgång är unik och du måste försöka hitta ledtrådar om vilken karaktär som ljuger. Ombord på ett rymdskepp finns du och ett antal icke-spelbara karaktärer där en eller flera av dem är en Gnosia, en utomjording som vill döda människorna ombord.

Till din hjälp finns det några roller som en doktor som kan avgöra om människor som försatts i kryosvala är Gnosis eller faktiska människor, en ingenjör som kan utföra samma undersökning på vakna individer, en skyddsängel som kan skydda individer och fler därtill. I spel-loopen förekommer olika händelser som både för berättelsen framåt och som kan ge ledtrådar om vem du ska misstänka.

Spelet släpptes ursprungligen för PlayStation Vita i Japan 2019, och nu släpps det på engelska för första gången för PlayStation 5 och 4. Det är premissen kombinerat med den vackra, målade konststilen som fick mig intresserad.

Trinity Fusion (PS5, PS4) – 15 december

Trinity Fusion är ett spel i den så för tillfället populära roguelite-genren. Här handlar det om procedurellt genererade banor med insprängda, handutvecklade områden i ett förgrenat multiversum där du ska försöka slå ihop element av grenarna till en enhetlig verklighet. Spelet är ett plattformsspel med strider som lånar komponenter från fighting-genren där du kommer att glida, rusa och ducka fiendeattacker samt slå tillbaka med en uppsjö av vapen och specialförmågor.

Det finns tre instanser av huvudpersonen och de har olika biomer att utforska och unika uppsättningar av vapen och egenskaper. Roguelike-elementen är givetvis i form av permanenta upplåsningar som du får med dig oavsett vilken biom och karaktär du väljer att spela nästa runda med. Det som fick mig på kroken var att det känns inspirerat av Metroid och Dead Cells (9/10) och att miljöer och animeringarna ser fantastiska ut. Det kanske blir ett spel att nöta under julledigheten?

Övriga spelsläpp

 • SteamWorld Build (PS5, PS4) – 1 december
 • The Lost Legends of Redwall: The Scout Anthology (PS5, PS4) – 1 december
 • Arashi: Castles of Sin – Final Cut (PSVR2) – 5 december
 • Born of Bread (PS5) – 5 december
 • Disney Dreamlight Valley (PS5, PS4) – 5 december
 • The Lord of the Rings: Return to Moria (PS5) – 5 december
 • Shadow Gambit: The Cursed Crew (PS5) – 6 december
 • Arizona Sunshine 2 (PSVR2) – 7 december
 • Evil Nun: The Broken Mask (PS5, PS4) – 7 december
 • Warhammer 40,000: Rogue Trader (PS5, PS4) – 7 december
 • Hammerwatch 2 (PS5) – 12 december
 • Vertigo 2 (PSVR2) – 12 december
 • Rising Dusk (PS5, PS4) – 13 december
 • Bahnsen Knights (PS5, PS4) – 14 december
 • Granblue Fantasy Versus: Rising (PS5, PS4) – 14 december
 • Raccoo Venture (PS5, PS4) – 14 december
 • Metro Quester (PS5, PS4) – 15 december
 • Towers & Powers (PS5) – 15 december

Vad ser du fram emot mest i december?

Ett svar
 1. Alestes Alestes

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.