Månadens höjdpunkter [December 2022]

Årets sista månad är här och även julmånaden bjuder på några riktiga storsläpp, även om det stora antalet spel uteblir. Vi pratar både helt nya spel, återutgivningar och licensspel. Och om du liksom jag ser fram emot lite ledighet under jul- och nyårshelgerna kan det passa bra med lite nya spel i klapparna för vad är skönare än att smutta på en glögg, ta någon tugga lussebulle och spela sitt favoritspel?

I slutet av månaden kommer vi i redaktionen som vanligt att sammanfatta året och då kommer facit på om höjdpunkterna under året levt upp till förväntningarna eller inte.

The Callisto Protocol (PS5, PS4) – 2 december

Gillar du Dead Space? Glen Schofield som ligger bakom den serien är också hjärnan bakom The Callisto Protocol och det finns mer än en likhet mellan spelen. Det handlar om ett överlevnadsspel med skräck och splatterelement i rymdmiljö. Det är en mystisk infektion som sprids på ett fängelse där huvudpersonen Jacob Lee försöker överleva. Spelet släpps på flera plattformar men det utlovas till exempel haptisk återkoppling i DualSense-kontrollern på PlayStation 5. Från trailrar och förhandstittar kan jag se att det kommer att bjuda på en mörk, skitig och blodig upplevelse. Från början var det tänkt att det skulle utspela sig i PUBG-universumet, men enligt regissören har spelet vuxit ur den kostymen och blivit något eget.

Marvel’s Midnight Suns (PS5) – 2 december

Marvel, Firaxis Games och kortleksbyggarspel. Det sägs att alla goda ting är tre och i det här fallet har jag stora förhoppningar att det kan bli så. Jag har alltid varit förtjust i kortspel och läste serietidningarna X-Men och Mega Marvel på 1990-talet när de var stora i Sverige. Firaxis kanske är mest kända för att ligga bakom Civilization-serien sedan den tredje delen och de moderna XCOM-spelen, men det spel jag har spelat mest från dem är Sid Meier’s Alpha Centauri som handlar om vad som händer efter en rymdseger i Civilization. Marvel’s Midnight Suns är iallafall ett lite mörkare Marvel-spel med de lite mer magibetonade figurerna som Doctor Strange, Ghostrider och Blade. Men även figurer som Spider-Man, Deadpool och Hulk har figurerat i trailrar. Från videor som släppts ser spelet ut att bjuda på XCOM-liknande strider där dina färdigheter och förmågor styrs av kort och det utlovas en episk berättelse.

Crisis Core –Final Fantasy 7– Reunion (PS5, PS4) – 13 december

Har du någonsin undrat vem Zack Fair som dyker upp i tillbakablickar för Cloud Strife i Final Fantasy VII är? I så fall är Crisis Core – Final Fantasy 7 Reunion ett spel för dig. Men om du varit med i PlayStation-scenen ett tag kanske du spelade originalet till PlayStation Portable 2008? Spelet utlovar 4k-upplösning i 60Hz på PlayStation 5, vilket är imponerande med tanke på att det ursprungligen körde i 480×272 pixlar. Det är inte bara grafiken som har fått en ansiktslyftning, musiken och ljudet är helt omgjort, hela dialogen är röstsatt på både engelska och japanska, och stridssystemet. Mekaniken med symboler i hörnet som påminner om en enarmad bandit är kvar, men i övrigt så påminner stridssystemet väldigt mycket om det i Final Fantasy VII Remake (9/10). Jag tyckte mycket om originalet och ser fram emot att spela denna nyversion och mest av allt ser jag fram emot att höra en nyversion av musikstycket Wandering under the Moonlight som jag verkligen älskade från originalet.

Övriga spelsläpp

 • Gundam Evolution (PS5, PS4) – 1 december
 • Romancing SaGa -Minstrel Song- Remastered (PS5, PS4) – 1 december
 • Need For Speed Unbound (PS5) – 2 december
 • Swordship (PS5, PS4) – 5 december
 • Firefighting Simulator – The Squad (PS5, PS4) – 6 december
 • Hello Neighbor 2 (PS5, PS4) – 6 december
 • Kukoos – Lost Pets (PS4) – 6 december
 • Alaskan Truck Simulator (PS5, PS4) – 7 december
 • Togges (PS5, PS4) – 7 december
 • Chained Echoes (PS5, PS4) – 8 december
 • The Rumble Fish 2 (PS5, PS4) – 8 december
 • Witch On The Holy Night (PS4) – 8 december
 • Wavetale (PS5, PS4) – 12 december
 • The Witcher 3 (PS5) – 14 december

Vad ser du fram emot mest i december?

2 kommentarer
 1. Thomas Thomas
 2. Alestes Alestes

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.