Månadens höjdpunkter [December 2018]

Årets sista månad är runt hörnet och mellan alla lussebullar, julklappar och nyårsraketer ska det hinnas med lite spelande också. December månads spelsläpp är lite glesare än vanligt då många påbörjar julklappsköpen betydligt tidigare och flertalet utgivare försöker få ut spelen i god tid för att dra nytta av den extra försäljningen. Dock går det självklart att välja ut några guldkorn som skiner extra mycket på spelhyllan.

Under denna månad trängs dansspel i japansk skolmiljö med taktiska spel baserat på svenskt papper-och-pennarollspel och kortspel i Witchermiljö med svenskutvecklat actionäventyr i en öppen värld.

Mutant Year Zero: Road to Eden (PS4) – 4 december

Mutant var tillsammans med Drakar och Demoner Expert min inkörsport till rollspelens förtrollade värld och just Mutant var lite speciellt då det utspelade sig i ett postapokalyptiskt Sverige. Mutant Year Zero: Road to Eden verkar vara troget ursprungslicensen då trailrar har visat vita polisbilar med gula och blå ränder och ordet POLIS på dem. De muterade djuren och jakten på fungerande utrustning och teknologi från den gamla världen verkar finnas kvar.

Det turordningsbaserade stridssystemet ser djupt taktiskt ut och påminner lite om det vi sett tidigare i spel som XCOM 2 (8/10) och Hard West. Spelet utlovar utforskning, smygande och självklart strider. Det ser vansinnigt charmigt ut och bjuder inte bara på en muterad anka, utan även en bar vid namn Pripp’s Bar.

Just Cause 4 (PS4) – 4 december

Den svenska utvecklaren Avalanche fortsätter sin serie om protagonisten Rico Rodriguez och hans äventyr i kampen mot paramilitäriska organisationer i Sydamerika. Spelet är byggt i deras egenutvecklade motor Apex och utlovade förbättringar från den tredje delen inkluderar extrema vädereffekter med både tornados och sand- och snöstormar. Icke-spelarfigurerna ska ha fått ett rejält uppsving i sin artificiella intelligens och ska agera smartare oavsett om de står på din sida eller gör allt de kan för att stoppa dig.

Har du spelar serien tidigare vet du vad du har att vänta med vapen, fordon, och glidflygande dräkter i en öppen värld med en gedigen fysikmotor. Helt enkelt mer av allt.

Persona 5: Dancing in Starlight (PS4, Vita, PSVR) – 4 december

Att jag ser Persona 5 (10/10) som ett av förra årets bästa spel är ingen överraskning och att det skulle komma en uppföljare till det fenomenala Persona 4: Dancing All Night (8/10) var väntat. Precis som tidigare handlar det om ett rytm-spel med ommixad musik från spelet i huvudserien, där figurerna från rollspelet dansar som om Näcken spelade på sin fiol. Jämfört med föregångaren blev jag besviken att berättelseläget har fått stryka på foten, men å andra sidan är grundmekaniken så bra att det håller på egna ben. Det finns 26 låtar att dansa loss till och som om inte det vore nog bjuder PlayStation 4-versionen på VR-stöd.

Parallellt med detta släpps även ett dansspel baserat på Persona 3, och föregångaren som tidigare endast funnit på PlayStation Vita har portats till PlayStation 4, men släpps endast digitalt.

Övriga spelsläpp

 • Override: Mech City Brawl (PS4) – 4 december
 • Persona 3: Dancing in Moonlight (PS4, Vita) – 4 december
 • Thronebreaker: The Witcher Tales (PS4) – 4 december
 • Jagged Alliance: Rage! (PS4) – 6 december
 • The Last Remnant Remastered (PS4) – 6 december
 • Playerunknown’s Battlegrounds (PS4) – 7 december
 • Hello Neighbor Hide and Seek (PS4) – 7 december
 • Earth Defense Force 5 (PS4) – 11 december
 • Borderlands 2 VR (PSVR) – 14 december
 • Warhammer: Vermintide 2 (PS4) – 14 december
 • Scraper VR (PSVR) – 18 december
 • Soldam: Drop, Connect, Erase (PS4) – 18 december

Vad tänker du köpa i december?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.