Månadens höjdpunkter [April 2021]

Det är en ny månad och PlayStation 5 börjar närma sig ett halvår på marknaden. Trots att efterfrågan vida överstiger tillgången, slogs flera rekord både i antal sålda enheter och räknat i pengar och antalet titlar till plattformen fortsätter att öka.

En av höjdpunkterna jag har valt ut är ett PlayStation 5-exklusivt spel utvecklat i vårt grannland Finland, och jag är själv oerhört nyfiken på det. Annars bjuder månaden på en härlig blandning av allt från återutgivningar och nyversioner till helt nya spel inom allt från hårdkokta actionrökare till mer lågmälda sagor.

Lost Words: Beyond the Page – 6 april (PS4)

Lost Words: Beyond the Page beskrivs som ett stämningsfullt pusselspel som utspelas både i en fantasivärld och i sidorna på en dagbok. Spelet är skrivet av Terry Pratchetts dotter Rhianna Pratchett som tidigare tagit fram berättelserna i bland annat två av Tomb Raider-spelen och Heavenly Sword. Det som fick mig att få upp ögonen för spelet är den akvarelldoftande grafiska stilen och de vackra miljöerna. Det utlovas också att världen och berättelsen kommer att förändras beroende på dina val.

Spelet har varit under utveckling sedan Sketchbook Games födelse 2016 och spelet har vunnit flera utmärkelser och det som sticker ut är att så många kategorier är representerade. Det har fått pris för sin originalitet och sin berättelse, men även bästa spel och bästa familjespel.

NieR Replicant ver1.2247448719… – 23 april (PS4)

NieR-serien fick en trogen följarskara när NieR släpptes på PlayStation 3 2010 som en avstickare från Drakengard-serien. Med uppföljaren NieR: Automata (8/10) växte den skaran ordentligt och det rapporterades nyligen att spelet har sålt över fem miljoner exemplar. I Japan släpptes det två versioner av det ursprungliga spelet i form av NieR Gestalt och NieR Replicant och i väst var det endast Gestalt-versionen vi fick ta del av. Nu är det Replicant-varianten som har en annan huvudperson och lite annan berättelse som omarbetats.

Förutom helt omarbetat grafik så finns det en hel del andra nyheter att se fram emot. Efter framgångarna med Automata har stridssystemet gjorts om för att mer likna uppföljarens så att alla nya fans ska kunna känna igen sig. Dessutom har röstskådespelarna plockats in för att spela in ny dialog och det har spekulerats om det bara handlar om att röstsätta tidigare textbaserade berättelseelement eller om det kommer att finnas nya slut och nytt innehåll i övrigt också.

Returnal – 30 april (PS5)

Housemarque har länge varit förknippat med PlayStation och i samband med konsolsläppen av PlayStation 3 och PlayStation 4 dök Super Stardust och Resogun (9/10) upp. Med Returnal känns det som om Housemarque lämnat de mer arkadfokuserade spelen och expanderat både genre och genomförande. Eftersom spelet utvecklats från grunden med PlayStation 5 i åtanke kommer detaljer som 3D-ljud, haptisk återkoppling och de motoriserade avfyrarknapparna att användas.

Delar av arkadkänslan ser ut att finnas kvar när huvudpersonen Selene måste ducka mängder av energiklot som närmar sig. Den här gången finns det en berättelse som gör mig otroligt nyfiken. Rymdpiloten vaknar åter varje gång hon dör och hittar bevis av att hon varit på den mystiska planeten hon kraschat på tidigare och hon hittar också detaljer från sin uppväxt. Dessutom växer hennes arsenal av vapen och förmågor efter att hon anammar utomjordisk flora, fauna och teknologi. Jag är generellt förtjust både i roguelikes och actionäventyr och Returnal ser ut att bjuda på det bästa från båda sorterna. Om striderna är lika tajta som de i Alienation (8/10) eller Matterfall (9/10) så ser jag en kandidat till årets spel framför mig.

Övriga spelsläpp

 • Outriders – 1 april (PS4, PS5)
 • Oddworld: Soulstorm – 6 april (PS4, PS5)
 • Star Wars Republic Commando – 6 april (PS4)
 • Retro Machina – 7 april (PS4)
 • Borderlands 3: Director’s Cut – 8 april (PS5, PS4)
 • Cozy Grove – 8 april (PS4, PS5)
 • Guilty Gear Strive – 9 april (PS4, PS5)
 • Poison Control – 13 april (PS4)
 • SaGa Frontier Remastered – 15 april (PS4)
 • MLB The Show 21 – 20 april (PS4, PS5)
 • Maskmaker – 20 april (PSVR)
 • MotoGP 21 – 22 april (PS4, PS5)
 • Atelier Mysterious Trilogy Deluxe Pack – 22 april (PS4)
 • Wonder Boy: Asha in Monster World – 22 april (PS4)
 • Judgment – april 23 (PS5)
 • R-Type Final 2 – 29 april (PS4)
 • Terminator: Resistance Enhanced – 30 april (PS5)

Vad kommer du att köpa och spela i april?

2 kommentarer
 1. Niklas
 2. Alestes Alestes

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.