Sonys framtidsvisioner avtäcks på torsdag

Vi har en väldigt spännande vecka framför oss. När vi i fredags påbörjade övergången från jobbläge till helgläge beslöt sig nämligen Sony för att tillkännage att det är dags att få en inblick i framtiden. På torsdag kväll kommer de alltså att visa en presentation av vad vi kan förvänta oss av PlayStation 5, och jag är ganska säker på att jag inte är ensam om att ha hungrat efter detta.

I en timmeslång video kommer vi alltså att få en hum om vad denna nya konsol kommer att kunna leverera när den lanseras framåt slutet av året. Många frågor kommer förhoppningsvis att besvaras, även om de säkert kommer att spara en del överraskningar till senare presentationer. Men vad kan vi då förvänta oss?

Sony Interactive Entertainment-chefen Jim Ryan var ganska fåordig i blogginlägget som ackompanjerade tillkännagivandet av presentationen, men en del går ändå att utröna från det han skriver. Den video vi kommer att få se kommer att ha en tydlig fokus på spel, och han förtydligade i en senare intervju att det kommer att handla om riktiga spelsekvenser istället för en rad trailrar. Spelen kommer dessutom att köra på den riktiga hårdvaran, för att ge en ännu tydligare bild av vad PlayStation 5 kommer att erbjuda oss.

Ryan påpekade även vikten av tydliga generationsskiften, och att utvecklare inte kommer att tvingas att stå med ena foten i PlayStation 4 och andra i PlayStation 5. Detta kan underlätta en hel del designbeslut, även om det förstås kommer att vara lockande att finnas på båda plattformar för att nå den största möjliga kundbasen. Här kommer även PS5:ans bakåtkompatibilitet in i bilden. Alla spel som ska certifieras för lansering på PS4 från och med den 13 juli måste nämligen även fungera på PS5. Det gör ju till exempel att du slipper oroa dig för att du går och köper ett spel enbart för en plattform som du kanske inte ens har inkopplad längre om ett halvår.

Kommer denna bild att fyllas ut med ytterligare plattformar?

Det uppstod ju dessutom en hel del missförstånd efter senaste presentationen med Mark Cerny, där det citerades ur sitt sammanhang att endast de 100 mest populära PS4-spelen kommer att fungera. Där syftade Cerny istället på vilka som kommer att fungera med förbättrad prestanda och upplösning. Detta missförstånd har envist hängt kvar, och jag hoppas på ytterligare lite information som röjer undan dessa tvivel. En bekräftelse av att även tidigare PlayStation-plattformar är inkluderade i stödet är ju förstås en önskedröm, men känns inte sannolik.

På spelfronten är det nog ett ganska säkert kort att anta att vi får se någon stor titel från en av Sonys interna studior. En uppföljare till det briljanta Horizon Zero Dawn (9/10) sägs vara på gång, och skulle vara en utmärkt bomb att släppa under presentationen. Spider-Man 2 skulle också kunna passa in på detta, men jag tror inte att Insomniac är tillräckligt långt fram i utveckling riktigt än. Kanske får vi slutligen se den så omtalade demon av första spelet som visade upp de förbättrade laddningstiderna med SSD-disken i PS5?

Jag är heller inte ensam på redaktionen om att hoppas på ett avtäckande av den sämst hållna hemligheten på internet – nyversionen av Demon’s Souls. Mycket pekar nämligen på att det är detta som portnings- och nyversionsguruerna Bluepoint Games har sysselsatt sig med sedan de blev klara med det magiska Shadow of the Colossus (9/10). Om vi skulle få en lika kärleksfullt omarbetad version av Demon’s Souls skulle jag troligtvis ramla av stolen.

Jim Ryan poängterade att detta bara är ett steg i ledet av flera presentationer under sommaren, men det ska åtminstone bli spännande att se något konkret i rörelse. Det kommer troligtvis att dröja ett tag innan vi ser själva hårdvaran, mer ingående systemfunktioner och framför allt själva priset. Men det är ju också detta som är kul inför konsollanseringar. Längtan, spekulationerna och förhoppningarna. På torsdag tar vi första riktiga steget mot nästa generation.

2 kommentarer
  1. Thomas Thomas
    • Fredrik Johansson Fredrik Johansson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.