PlayStation 3 är inte död – men mest en familjemaskin

Med PlayStation 4 lanserad och etablerad på marknaden skulle man kunna tänka sig att Sony fasar ut föregångaren PS3. Hittills finns dock inga sådana tendenser – åtminstone inte på den front jag tidigare gnällt lite på, nämligen barnspelsbranschen. Eller familjespel, som det fint kallas.

PlayStation 3 har sedan ett tag tillbaka krupit under 1 500 kronorsstrecket och fortsätter i någon mån att sjunka. För en barnfamilj som inte tidigare hoppat på tåget finns mycket att upptäcka och få för pengarna, inte i ren muskelkraft men väl i både utbud och funktioner. Många av maskinens ursprungliga säljargument – som Linux och bakåtkompatibilitet med PS2 – har sedan länge slopats, men det lär dagens småbarnsföräldrar strunta i.

För egen del ser jag tydligt trenden. Vi har tre maskiner utströdda lite här och var; i stuga, i vardagsrum och i mitt kontor. Samtliga är beväpnade med både Netflix och Viaplay, vilket tillsammans med dvd- och bluray-stöd gör dem till någon slags enklare multimediamaskin. Inte överkompetenta, men eventuellt tillräckligt kompetenta för att motivera sin plats.

Lägg därtill en diger mängd spel efter drygt sju år i omlopp – som dessutom kostar allt från några tior till ingenting, beroende på om du är medlem av PS+ eller ej (tyvärr stöds numera bara två maskiner i abonnemanget…). Det kostar helt enkelt väldigt lite, eller nästan ingenting, att hålla småkrabater med tv-spel nuförtiden – om du inte måste satsa på det nyaste.

Yellow light of death - original-PS3:ans största svaghet?

Yellow light of death (YLOD) – original-PS3:ans största svaghet?

Hur länge håller då PS3 på marknaden? Sony lovade tidigare att det var en nöjesmaskin som tänkt fylla ett helt decennium innan den lämnade in, och det återstår att se. För egen del tror jag att marknaden, det vill säga familjerna, helt kommer att avgöra. Finns incitamentet – och jag tror det i detta fall helt handlar om tillgång och pris – finns det gott om barnfamiljer som gärna plöjer vidare i PS3-världen.

Tyvärr hänger det också till viss del på maskinerna själva; jag har personligen lyckats slita ut hela tre stycken, lagat två av dem och pajat båda igen – två gånger var, samtliga högblanka fetversionen. YLOD är en irriterande åtkomma som inte släpper i första taget, förmodligen aldrig. Och nu äger jag alltså tre till, samtliga av slim-modellen.

Jag brukar numera råda villrådiga föräldrar att satsa på just PS3 när de frågar om råd. Det är mycket kul för pengarna.

Och så får jag ha min PS4 för mig själv.

7 kommentarer
  1. Alestes Alestes
  2. Jimmy Wilhelmsson Jimmy Wilhelmsson
  3. Macke86
  4. kraxkrax
  5. kraxkrax
  6. Jimmy Wilhelmsson Jimmy Wilhelmsson
  7. kraxkrax

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.