Dags att värma upp fingrarna inför Hatsune Miku: Project Diva f 2nd

Den 21 november är det dags igen – Hatsune Miku: Project Diva f 2nd släpps äntligen i Sverige och Europa! Innehållet är detsamma som i den japanska utgåvan som släpptes i mars i år men SEGA har berättat att de inför lanseringen i väst även har lagt till engelska undertexter till låtarna till skillnad från föregångaren som endast hade japanska men med västerländska bokstäver.

Jag har redan kört igenom den japanska versionen några gånger och kan berätta att det här spelet både har större komplexitet och högre svårighetsgrad – redan på normalnivån upplevde jag svåra kombinationer av knapptryckningar som jag tidigare bara mött på den extrema svårigheten i det första spelet! För att ni inte ska känna er allt för utmanade så tänkte jag dela med mig av några tips som gör livet lite enklare och spelet lite mindre frustrerande.

Om du redan har Hatsune Miku: Project Diva f så rekommenderar jag till en början att du går tillbaka till svårighetsgraden ”hard” och börjar lära dig att växla mellan att använda styrkorset och knapparna när det kommer många likadana toner på skärmen. Styrkorset fungerar nämligen som knappar också, vilket innebär att upp kan användas för triangel, höger för cirkel, ned för kryss och vänster för fyrkant.

När du till exempel ser en rad med fem fyrkanter så kan du trycka fyrkant, vänster, fyrkant, vänster, fyrkant och på så sätt minskar du stressen och anspänningen i armen och orkar spela längre. Sluta dessutom upp med att använda tummarna – dina pekfingrar är bättre skapta och har högre precision om du bara övar upp dem!

Den här bilden sammanfattar Garden Warfare ganska bra.

Här kan du inte bara sitta slapphänt – upp och tryck på knapparna!

När du har övat upp dig i att växla knappar och styrkors är nästa naturliga del att gå över på den extrema svårighetsgraden och lära känna de komplicerade knappkombinationerna som bjuds. Kör gärna de lite lugnare låtarna i början som håller sig till 180bpm och under där det nu introduceras annorlunda visualiseringar över knapparna som du behöver trycka på. Till exempel visas ibland förvarning i formen av ett ensamt kryss där det i själva verket behöver tryckas sex gånger på knappen. Ett populärt grepp för att förvirra spelaren är också att bryta det monotona arbetet att trycka på samma knapp genom att istället visa kryss, fyrkant, triangel och cirkel samtidigt på skärmen och låta spelarens fingrar dansa.

Min ständiga rekommendation till nya spelare är att börja lyssna på musiken även när inte Hatsune Miku dansar på skärmen. Själv lyssnar jag fortfarande till låtarna från spelet både i bilen på väg till jobbet och under tiden jag springer. När du omfamnar musiken och låter den bli en del av vardagen så kommer du att märka att du snabbt lär dig låtarna utantill och snart utvecklar förmågan att förutse vad som kommer att hända på skärmen.

Den här bilden sammanfattar Garden Warfare ganska bra.

OK – tungan rätt i mun nu, fingrarna på styrkorset!

Det sista tipset är att dra nytta av en av de största förbättringarna i Hatsune Miku: Project Diva f 2nd, nämligen möjligheten att stänga av kommandona på pekskärmen och istället använda styrspakarna för specialnoterna (stjärnorna). Detta innebär att du, istället för att smeta ned skärmen och skymma kommande toner, enkelt kan snärta till valfri styrspak istället – precis som på PlayStation 3 versionen.

Det här var mina rekommendationer för hur du ska öva upp dig inför den 21 november. Har du egna tips så tar jag gärna emot dem i kommentarerna nedan!

4 kommentarer
  1. Joel Persson TehFnoRd
    • Martin Svennberg Martin Svennberg
  2. Thomas Thomas
  3. Martin Svennberg Martin Svennberg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.