Sony svarar på våra sju frågor om PlayStation Plus

För två veckor sedan ställde jag sju frågor till Sony om betaltjänsten PlayStation Plus eftersom jag har sett ändringar och tendenser som får mig att bli oroad att arrogansen från början av PS3-eran är tillbaka. Vissa saker är uppenbara sådana där det är svart på vitt att det har ändrats utan några som helst officiella kommentarer, medan andra är genuina frågor eftersom jag faktiskt inte vet svaren.

För två dagar sedan fick jag ett mejl från Chris Howe, PS Store and Plus Content Manager SCEE (Sony Computer Entertainment Europe), med svar på samtliga frågor.

Innan jag hoppar över till delen där du får läsa svaren på originalspråk och vår direktöversättning, samt mina reflektioner kring dem, vill jag bara påpeka hur den här processen brukar gå till. Jag önskar att det vore så enkelt att jag bara mejlar över frågor som vid tillfälle svaras på ett rakt och ärligt sätt och sedan skickas tillbaka till mig. Så ser inte verkligheten ut.

Istället är det ett gäng mellanhänder inom PR (i det här fallet säkerligen den brittiska avdelningen) som ser över svaren och korrigerar till ord och meningar för att ställa dem i bästa tänkbara lyse. När det handlar om intervjuer via mejl nekar vi kategoriskt för sådana eftersom det är omöjligt att få en uns av vare sig ärlighet eller nyttig information ur dem. I det här fallet rör det sig om ett öppet brev, och då känns det därför mer okej att få ett svar via brev. Trots den mycket stora risken av influenser från annat håll än den som får frågorna.

Men nu hoppar vi över till frågorna och svaren!

 

Originalspråk

 

1.        The updates have been five weeks apart three times over the past four months. Is Sony lowering the amount of updates per year, or will the rest of 2014 have shorter intervals between the updates?

Updates must fall in line with the publishing date on the store, as a guide we will always try and get them as close to the start of the month as possible. 

2.        The addition of PS4 games wasn’t supposed to affect the amount of PS3 or Vita games, but ever since PS4 games were added to the Instant Came Collection we’ve seen one less PS3 game every month. Why has this happened? 

We approach PS Plus as one service across all platforms and will refine it, when appropriate, to suit players needs.

3.        Sony has promised that all games will have a Metacritic score exceeding 70, but several games have had a lower score. Has this policy been changed? 

That is still very much our goal.  However, in the case of PS VITA content, the policy has not changed but we have tried to focus primarily on PS VITA native titles for the service, some of which do not quite reach a 70 metacritic rating but are very close. 

4.        How come the U.S. PlayStation Plus receives more games per year and month on average than the European service?

We approach PS Plus as one service across all platforms and will refine it, when appropriate, to suit players needs.

5.        What happened to the promise that PS3 owners only were going to get ”disc-based” games? This was one of the selling points when IGC was first presented

Our promise is to ensure that PS Plus members get access to a varied selection of high quality games, regardless of whether they have previously been available on disc.  We have found that many of our most popular games have been the more unusual, PSN titles that most members have not seen before.  PS Plus is seen by many as a great place to experience great games that they normally wouldn’t get chance to play.

6.        Why are the U.S. discounts higher, percentage wise? A difference between 10 and 50 percent can hardly have anything to do with V.A.T.

Pricing and discounting is determined by the publishers not by SCEE or SCEA. 

7.        Some games are supposed to be available for one year before they are replaced, but the PS Vita games have been available for much longer than that, with no new games. Why haven’t they been replaced with new games yet?

For PS Plus members who own a PS Vita, we want to make sure that they have access to two of the highest rated PS VITA titles in Gravity Rush and Uncharted Golden Abyss.  Our focus is on providing high quality games and on PS Vita, that sometimes means making games available for longer, for new members.

 

Direktöversättning

 

1.        Vid tre tillfällen av de fyra senaste månaderna har det dröjt fem veckor mellan uppdateringarna. Kommer Sony att minska antalet uppdateringar per år eller blir det tätare utdelning senare i år?

Uppdateringar måste vara i linje med publiceringsdatumet i butiken, och som en guide försöker vi alltid att få dem så nära starten av månaden som möjligt.

2.        Tillökningen med PS4-titlar skulle inte påverka antalet spel för vare sig PS3 eller Vita, men sedan den nya konsolen har varit en del av Instant Game Collection har PS3-titlarna minskat med en per månad. Hur kommer det sig?

Vi ser PS Plus som en service för alla plattformar och vi finputsar alltid den, när det är lämpligt, för att möta spelarnas behov.

3.        Sony har lovat att samtliga spel ska ha ett Metacritic-snitt över 70, men det har flertalet gånger skett att denna gräns har ignorerats. Har det blivit en ändring i denna policy?

Det är fortfarande vårt mål. Hur som helst, när det handlar om PS VITA-spel, vars policy inte har ändrats, försöker vi att fokusera på titlar gjorda för formatet och därför har några inte riktigt nått 70-gränsen på Metacritic, men som är väldigt nära.

4.        Varför får den amerikanska varianten fler spel per år och månad i jämförelse med Europa?

Vi ser PS Plus som en service för alla plattformar och vi finputsar alltid den, när det är lämpligt, för att möta spelarnas behov.

5.        Vad hände med löftet om att PS3-ägare endast skulle få så kallade skivspel? Detta trummades det hårt på när IGC-konceptet utannonserades.

Vårt löfte är att försäkra PS Plus-medlemmar en tillgång till ett varierat utbud av kvalitetsspel, oavsett om de sedan tidigare har varit släppta på skiva eller inte. Vi har upptäckt att flera av våra mest populära spel har varit de mer ovanliga PSN-titlarna som de flesta av medlemmarna inte har sett tidigare. PS Plus är sett av många som ett bra ställe att få uppleva bra spel som de normalt sett skulle aldrig ha en chans att spela.

6.        Varför får den amerikanska butiken bättre procentrabatter i reor? Skillnaden mellan 50 % och 10 % kan omöjligen ha med moms att göra.

Prissättning och rabatter är bestämda av utgivarna, inte av Sony Europa eller Sony USA.

7.        Vissa spel ska finnas tillgängliga under ett helt år, för att sedan bytas ut när tiden har gått. Den gränsen är passerad sedan länge tillbaka när det gäller Vita-spelen. Varför har Sony brutit detta löfte?

För PS Plus-medlemmar som äger en PS Vita vill vi säkerställa att de har tillgång till två av de mest rosade PS Vita-titlarna, som är Gravity Rush och Uncharted: Golden Abyss. Vårt fokus är att bidra med högkvalitativa spel och för PS Vita innebär det att ibland tillgängliggöra spel lite längre för våra nya medlemmar.

 

Reflektion

 

Precis som väntat för min del skulle det bli en blandad kompott av ickesvar som ändå är ett svar och rent undvikande av det som frågas. Däremot blir jag genuint förvånad över svaret till den sjunde frågan, men jag tar allt i sin ordning.

  1. Det här var bara ett intressant mönster som jag antog inte skulle innebära minskade släpp per år, men å andra sidan är det inte ovanligt att olika slags prenumerationer får en värdeminskning utan att det blir tydligt. Så är fallet för de som äger en PS3 och/eller en PS Vita, fast det blir tydligt först i nästa fråga.
  2. Beviset fanns där, så här gick det bara inte att försöka komma undan från. Just därför blir jag inte förvånad över standardsvaret, som även ges i den fjärde frågan. Den som har samtliga tre maskiner har inte fått ett minskat antal, men de med endast en PlayStation 3 har tyvärr fått det. Så pass solklart är det och att döma av svaret är detta inte något som kommer att justeras i dagsläget.
  3. Jag hade kunnat köpa detta med hull och hår om det inte vore för att de faktiskt har valt att inkludera PSP-spel, senast nu för några månader sedan. Det är möjligt att ståndpunkten har ändrats efter det, men ha i åtanke att titlar även före hösten har haft ett lägre snitt än 70 på Metacritic. Något som dock är värt att påpeka är det måste stämma med utbudet i väldigt många olika territorier, där censuren och uteblivna utgivare påverkar vad som släpps var. Just därför är flertalet spel aldrig aktuella för PS Plus.
  4. Känner du igen svaret? Jadå, det är samma fras som skrevs till den andra frågan. Åter igen handlar det om något så uppenbart att de inte kan kringgå det på något sätt – i dagsläget får Europa färre spel per månad.
  5. Rent kvalitetsmässigt ska detta inte spela så stor roll, men vad händer om jag ställer det mot reklamen som säger att ett år med PS Plus innebär ett värde av ett visst antal kronor? Ja, då snackar vi om en solklar värdeminskning eftersom PSN-spel generellt sett är väsentligt billigare än skivspel. Har vi sett ett lägre pris för abonnemanget? Nej.
  6. I det stora hela har de helt rätt i att utgivarna slutligen bestämmer priserna för sina produkter, men när det gäller reor är det inte direkt någon slump att flertalet under samma tidsrymd sänker priserna på vissa av sina spel. Sanningen är att Sony koordinerar detta och låter sedan utgivaren välja om PS Plus-abonnenter ska få rabatt eller inte. Och visst är det helt otroligt konstigt att Europa konsekvent ligger på en gräns vid 10 % medan USA får 50 %? Inte? Okej då.
  7. Nu till det mest intressanta svaret av dem alla, som lika dramatiskt som ironiskt får avsluta denna frågestund. PS3-ägarna får som sagt sina årstitlar utbytta en gång per år, medan Vita fortfarande sitter kvar med sina spel. Sonys replik är att de vill säkerställa att medlemmarna, speciellt de nya, ”har tillgång till två av de mest rosade PS Vita-titlarna”. Den första slutsatsen som kan dras är att utbudet är så pass svagt att det helt enkelt inte har kommit något bättre som kan ersätta Gravity Rush och Uncharted: Golden Abyss. Sedan har vi själva betygssnitten, som absolut inte är i toppen för PS Vita på Metacritic. Istället finner vi dem på plats 24 respektive 36 i dagsläget. Så alla Vita-ägare förtjänar alltså att ha dessa spel extra länge i prenumerationen eftersom de är i den absoluta toppen för kritikerna inom denna plattform? Mitt minne kan i flera fall ifrågasättas, speciellt när det handlar om Arsenals prestationer i engelska ligan under de senaste säsongerna, men om den där Metacritic-länken stämmer verkar det finnas gott om spel som bräcker dem på den punkten. Den enda slutsatsen som jag kan dra av detta svar är att det är rent skitsnack från deras sida. Det är något annat som döljer sig bakom denna lögn.

Sammanfattningsvis är det endast PS4-ägare  som har fått det utlovade värdet för sina pengar. De med en PS3:a eller en Vita har klart och tydligt fått en värdeminskning för sina pengar.

Jag skulle fortsätta att använda mig av PlayStation Plus oavsett om jag var verksam i branschen eller inte eftersom tjänsten fortfarande levererar ett värde som enligt mitt tycke överstiger priset som jag betalar, men vissa av svaren som jag fick är helt klart värda att ta i beaktning. Som tur var är Microsoft på väg att göra Xbox Gold mer prisvärt, så Sony måste förr eller senare svara på den ökande konkurrensen inom prenumerationstjänster. Tack och lov för det.

 

3 kommentarer
  1. Kalsid
  2. Macke86
  3. cheddar cheddar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.