PSbloggen gnäller: Ständiga kompatibilitetsproblem!

PSbloggen gnäller är ett segment där vi låter någon i redaktionen gå loss fritt kring något spelrelaterat som irriterar och stör sådär mycket som bara ett riktigt jobbigt I-landsproblem kan göra. 

Joakim drivs till vansinne av bristen på kompatibilitet bland kablar och annan hårdvara

För inte allt för länge sedan införskaffade jag ett lite dyrare bluetooth-headset eftersom jag fullkomligt avskyr trassliga sladdar. Jag läste tester och gick till butiker för att känna, klämma och lyssna innan jag bestämde mig. När valet var klart var jag lite mer än en tusenlapp fattigare men hade också härligt skönt ljud ifrån min telefon i öronen vart jag än gick.

En del i min övertalningskampanj gentemot mig själv var att jag kunde använda headsetet till datorn och senare även till min nya PlayStation 4. Trots båda dessa maskiners stöd för bluetooth visade sig mitt antagande vara ytterst naivt. Den bärbara datorn får efter många om och men kontakt med headsetet, men lyckas bara få tag på ljudet och inte mikrofonen. Den stationära spelburken får tag i både uppspelning och inspelning men kvalitén är inte alls vad den borde vara, det låter ungefär som att jag viskar i en konservburk.

Vid det här laget är jag givetvis redo att lägga mig ner och dö av irritation, men jag måste ju testa min PlayStation 4 också.  Föga förvånande kan inte heller den i dagsläget kommunicera med bluetooth-hörlurar och headset trots att protokollet för just detta finns på plats. Inte ens Sonys egna förbannade trådlösa lurar fungerar. Maken till lathet har jag sällan skådat och även om Sony faktiskt har lovat att funktionen ska finnas med i en kommande uppdatering av mjukvaran är jag gruvligt besviken och sanslöst trött på all formatförvirring, brist på kompatibilitet och ständigt bristfälliga mjukvarustöd.

Såhär ser det ofta ut när det gäller hårdvara, fullt fungerande och bra grejer pensioneras i förtid eftersom någon eländig kontakt är 1 millimeter tjockare eller något liknande. Utvecklare har förtvivlat svårt att enas kring standarder till att börja med och om de mot förmodan gör det så kommer det ändå nya versioner var och vartannat år. Trots att jag är både insatt och mycket intresserad av hårdvara har jag svårt att få saker och ting att fungera ihop i symbios, jag kan bara drömma om vilken förvirring det måste vara för den som är helt oinsatt.

Om jag ska lugna mig i mitt raseri för en stund går det iallafall att konstatera att det var värre förr och att vi är på väg i rätt riktning. HDMI och micro-USB är exempel på format som majoriteten av teknikbranschen faktiskt lyckats att ena sig bakom, men även här finns skäl att bli skogstokig när företag som Apple envisas med att köra sina helt egna varianter på kontakter och annat. Givetvis handlar det om ganska medvetna val där företagen vill att våra saker inte ska funka och därmed tvinga oss att köpa nya prylar. Alternativt köpa allehanda avancerade adaptrar och omvandlare som transformerar och skickar vidare våra älskade ljud och bildsignaler.

Nog om mina hemska bekymmer som gör mitt liv oerhört mycket svårare att leva, vad har du för tröttsamma sladdproblem, tidigt pensionerade tillbehör och oförståeligt dåligt kompatibla mojänger hemma?

5 kommentarer
  1. Alestes Alestes
    • Joakim Håkansson Joakim Håkansson
  2. Fredrik Johansson Fredrik Johansson
  3. Kristoffer Nyrén Kristoffer Nyrén
    • Joakim Håkansson Joakim Håkansson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.