Förhandstitt: Snufkin: Melody of Moominvalley

Sen multikonstnären och ikonen Tove Jansson gick bort 2001 har flera av hennes alster levt vidare i olika form. Kändast är utan tvekan Mumintrollen som fyllde ut en spännande och vacker serie berättelser vars värld trollbundit såväl barn som vuxna genom åren. På senare tid har de snövita trollen och deras vänner måhända blivit mer av en inredningsdetalj i form av dyra muggar, prydnader och tvål snarare än de sagofigurer de var från början, men det innebär inte att det inte finns hopp om räddning.

Snart släpps nämligen det lilla äventyrsspelet Snufkin: Melody of Moominvalley, ett färgglatt spel med den sävliga Snusmumriken i huvudrollen, och jag har deltagit i en förhandsvisning å bloggens vägnar.

Med rötterna i Norge och ett antal spel under bältet har Hyper Games lyckats väva in en sorts skandinavisk laddning i det de gör, något de säger kan ha varit en fördel när de fick möjligheten att jobba med licensen till just Mumintrollen. Samma skandinaviska känsla är en återkommande röd tråd i spelet och återfinns bland annat i musiken som har en viktig roll i spelets upplägg. Där kan man bland annat stoltsera genom ett samarbete med det isländska bandet Sigur Rós, vars medlemmar har varit med och skapat delar av ljudbilden.

Under utvecklandet av spelet har det varit viktigt för studion behålla en så nära koppling som möjligt till källmaterialet. Därför bestämde de tidigt att såväl det visuella som narrativa berättandet skulle ligga i fokus under projektets gång. När planen för den delen var klar fokuserade man mer på det speltekniska och byggde upp resten av spelet med berättandet som utgångspunkt.

När det kommer till spelets handling har man även valt att ha kvar det breda register av stämning som källmaterialet bygger på, vilket innebär att man inte tänker tumma på tyngre teman eller småläskiga inslag. Att spelet är riktat mot såväl vuxna som lite yngre spelare är också ett faktum, och fokus kommer att ligga på lättsamt utforskande och pussellösande. När frågan ställs om hur långt spelet kommer att vara på ett ungefär lyder svaret att speltiden hamnar någonstans runt 6-8 timmar, men potentiellt längre beroende på hur utförligt man känner för att spela igenom det.

Snufkin: Melody of Moominvalley släpps till PC och Nintendo Switch den 7 mars, medan vi på andra plattformar verkar behöva hålla ut något längre. När tiden är inne siktar vi på att göra en rejäl djupdykning i recensionsform.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.