Spelscenen i Iran

Iran är kanske inte det första land du tänker på och associerar med en aktiv spelscen, men faktum är att det finns ett stort spelintresse där. De ekonomiska sanktionerna har dock under många år satt käppar i hjulet för spelare som vill skaffa en spelkonsol och mjukvara, och en kultur av piratkopiering har vuxit fram. Under mina tidigare besök har jag sett spel med pressade skivor, färgtryck och kartongomslag för några tior, och jag ser fortfarande sådana för äldre plattformar som Xbox 360 och PlayStation 2.

I ett hem ser jag en PlayStation 3 och det visar sig att den har en inkopplad extern hårddisk och ett förvånande sofistikerat piratverktyg för att ladda spel därifrån. När jag frågar får jag reda på att det självklart finns originalspel också och jag får hjälpa till med ett pussel i Uncharted 3: Drake’s Deception där ägaren kört fast.

Pressade piratspel förekommer fortfarande, men betydligt mindre utsträckning än för tio år sedan

Efter min uppgradering till PlayStation 4 Pro har jag med mig min gamla PlayStation 4 dit som en present till min dotters kusin och hennes familj. Nyfiken som jag är frågade jag om det finns en marknad för PlayStation 4 i Iran och min svåger tar med mig till en galleria med elektronikbutiker.

Det första jag får syn på är en officiell Sony-butik som skyltar med PlayStation 4 Pro i fönstret. Dock säljer de inga spel, och vi går snabbt vidare. Inne i gallerian ser jag handkontroller, PlayStation VR, kameror och Move-kontroller i skyltfönstren. Inne i en av butikerna frågar jag om de har spel, och jag får direkt en iPad i handen där fotogalleriet innehåller omslag från de spel som finns i lager. Det visar sig att det finns en uppsjö av begagnade spel i olika genrer och de vill ha ungefär 360 svenska kronor per titel. Dock är de snabba att poängtera att när jag tröttnat får jag självklart byta in spelet och välja ett nytt för motsvarande en femtiolapp.

PlayStation 4 är ett populärt skyltföremål i den här gallerian

Jag fortsätter med att fråga om möjligheterna att spela online med PlayStation Plus. Butiksinnehavaren utbrister entusiastiskt att han kan hjälpa till att skapa ett konto och aktivera PlayStation Plus och att de säljer koder för medlemskap. Vidare berättar han att domänen playstation.com inte blockeras av den statliga censuren och att det går hur bra som helst att spela online.

Vi köper inga nya spel där, utan nöjer oss med de jag hade med mig. Det visar sig att min dotter lär sin kusin en massa tips och tricks i Minecraft och det blir många timmars samarbete på delad skärm.

Space Invaders Frenzy är svårt, men roligt

Jag hann också med ett besök på en kombinerad arkadhall och lekland, och det som förvånade mig mest var att det fanns flera mobilspel i arkadutförande. Jag såg exempelvis Doodle Jump och Temple Run i uppskalade versioner. Favoriten är dock en enorm kabinett med en nyversion av Space Invaders där två spelare sitter med varsitt gevär och skjuter rymdvarelser på en hög skärm. Då arkadscenen nästan helt försvunnit från Sverige är det också kul att se moderna arkadspel som The Walking Dead och Ghostbusters dela plats med klassiker som Sega Rally och Outrun.

Personligen har jag svårt att betala per omgång för spel som Doodle Jump som jag kan spela när som helst på min telefon

Olika kulturformer kommer alltid att ena människor jorden runt och spel är självklart inget undantag. Jag frågade min svåger om det var något särskilt spel han ville att jag skulle ta med till PlayStation 4, och hans svar fick mig att köpa min första Call of Duty-titel sedan jag fick med Call of Duty 3 till min PlayStation 3.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.