Assassin’s Creed Valhalla på PlayStation 5

Efter att ha recenserat Assassin’s Creed Valhalla (9/10) på PlayStation 4 ville jag förstås utnyttja den kostnadsfria uppgraderingen och testa det även på PlayStation 5. Det var förvånansvärt enkelt att genomföra uppgraderingen då det fanns en ikon i PlayStation Store för ändamålet. Det var bara att markera den och initiera en nedladdning så dök spelet upp på min PlayStation 5.

När jag startar det får jag genomföra den initiala konfigureringen kring bland annat ljussättning och undertexter på nytt, och när huvudmenyn dyker upp ser jag bara ”New Game”. Efter en sekund dyker dock både möjligheterna att fortsätta och ladda spel upp, alla mina sparfiler jag skapade på PlayStation 4 finns med helt utan handpåläggning från min sida.

De norska bergen är än mer dramatiska än de var på PlayStation 4 och snöfallet känns ruggigare.

De positiva känslorna från uppgraderingen fortsätter när jag hoppar in i spelet igen. För att citera Aladdin i Disneyfilmen upplever jag en helt ny värld! Färgdjupet är mycket större, ljus och skuggor är något helt annat och vattnet ser betydligt mer verkligt ut. Jag trodde ärligt att steget mellan PlayStation 4 Pro och PlayStation 5 skulle vara mindre i Assassin’s Creed Valhalla.

Men laddningstiderna är markant kortare, särskilt när du snabbreser på världskartan men det är självklart inte lika optimerat som det vi fått se i exempelvis Ratchet & Clank: Rift Apart. När du snabbreste i PlayStation 4-versionen kunde laddningsskärmen vara uppe i över en minut, medan PlayStation 5-versionen tar dig dit du ska på 10-15 sekunder.

Även spelmotorn känns mer följsam och jag upplever ett bättre flyt både i förflyttning och strider. När det fanns många karaktärer på skärmen kunde skärmuppdateringen dippa på PlayStation 4, medan den hålls konstant och hög på PlayStation 5. Jag har inget sätt att mäta det, men Ubisoft har utlovat 60 fps i 4k på PlayStation 5 och min känsla är att det stämmer.

Skymningsljuset fick en rejäl ansiktslyftning på den nya konsolen och skärmdumparna gör inte spelet rättvisa.

Först hade jag skrivit ett stycke om att troféerna inte flyttades med och att det kändes tråkigt att behöva spela spelet 1½ gång för att ta platinapokalen, men när jag startade spelet för att ta några ytterligare skärmdumpar så fanns det en uppdatering och de troféer jag hade låst upp på PlayStation 4-versionen rasslade in på den nya konsolen.

För mig är det ett givet val och jag kommer att fortsätta spela på PlayStation 5. Det är självklart samma spel i botten, men med en starkare naturupplevelse och ett bättre flyt finns det ingen anledning att gå tillbaka.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.