PSbloggens årslista 2022: Årets favorit i repris

Trenden med återutgivningar både i form av remakes och remasters håller i sig och tes starkare än någonsin. Under de första två åren av existensen av PlayStation 5 har du fått se en uppsjö av nyversioner av spel både från PlayStation 4 med lite sminkning, men också från äldre generationer där spelen genomgått mer än en simpel ansiktslyftning.

I våra årslistor har turen nu kommit till att hylla spel och företeelser som vi kanske upplevt förut och som har fått en returbiljett i modern tid.

6. Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge

Kända konstnärer möter en papperstugg, eller så kanske man ska undvika att översätta namn?

Jonny:
Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge är kanske inte en renodlad remake, men som en modern tolkning av seriens klassiska arkadtitlar vill jag ändå lyfta det. När man strösslar ett stilrent beat ’em up-spel med charmig grafik, pumpande musik och samtliga originalröstskådespelare från 80-talets tv-serie förvandlas det snabbt till ett kärt återseende.

5. Tactics Ogre: Reborn

Taktiksnack på bakgatorna.

Jesper:
Tactics Ogre: Reborn fick mig att inse hur fulländad den turordningsbaserade, taktiska rollspelsgenren var redan för över 25 år sedan. Striderna är ordentligt utmanande, men ack så belönande när jag hittar en kombo som klickar. Den komplicerade berättelsen känns som om den skulle kunna ha varit skriven av George R.R. Martin och det gäller att kolla i anteckningarna om du ska hänga med.

4. The Last of Us Part I [PS5]

Ellie, fast där smuts och sår synd mycket bättre.

Jesper:
Få spel har berört mig mer genom tiderna än vad The Last of Us Part I gör redan i öppningsscenen. Jag tyckte till en början att det var lite underligt att ett PlayStation 3-spel som redan hade återutgivits på PlayStation 4 fick en ansiktslyftning, men faktum är att de lyft betydligt mer än grafiken. Och det är svårt att låta bli superlativen när jag väl sitter och spelar det.

Johan:
Ett av mina absoluta favoritspel genom alla tider är tillbaka med ytterligare en ansiktslyftning, och hur smärtsamt det än är att återuppleva denna hjärtekrossande berättelse är det svårt att inte ta ett varv till. Det blev dock lite smolk i bägaren när Sony valde att sälja det som ett fullprisspel.

3. Life is Strange Remastered Collection

Yo dawg, jag hörde att du gillade foton så här är ett foto av en fotograf.

Jesper:
Jag spelade aldrig Life is Strange när det begav sig och så här i retrospekt var det ett tämligen dåligt beslut. Båda serierna som ingår i samlingen bjuder på en otrolig emotionell berg-och-dalbana med tunga och svåra beslut. Det är inte många spel som belyser karaktärernas svagheter och gör dem så levande som Life is Strange och både glädje och ångest förmedlas starkt till mig som spelare. Det här är obligatorisk spelning om du gillar berättelsedrivna äventyrsspel och precis som jag missade dem när de ursprungligen släpptes.

2. Pac-Man World: Re-Pac

Pac-Man i tre dimensioner känns nästan som hämtat ur en parallell dimension.

Jonny:
Jag spelade aldrig Pac-Man World när det ursprungligen släpptes 1999, men trots det kunde jag inte låta bli att svepas med i den nostalgiska upplevelsen som är Pac-Man World: Re-Pac. Spelet är en tidsenligt designad upplevelse som inte bara bjuder på klassiskt plattformshoppande utan även kommer med skojiga inslag från andra genrer.

1. Uncharted: Legacy of Thieves Collection [PS5]

Jäklar, jag tappade min mobil där nere i dalen någonstans…

Johan:
Både Uncharted 4: A Thief’s End och Uncharted: The Lost Legacy representerade höjdpunkter för serien när de släpptes till PlayStation 4, men i denna återutgivning får de möjlighet att skina ytterligare lite mer på PlayStation 5. I synnerhet 120Hz-läget är en fröjd för alla som råkar ha en TV som stödjer detta.

Har du någon gammal favorit som gjort comeback i år?

Ett svar
  1. Thomas Thomas

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.