PSbloggens årslista 2017: Årets remake

Det kan väl inte ha undgått någon att 2017 inte bara var året för PlayStation VR, utan även året för återutgivningar och uppgraderingar av äldre spel? Glädjande nog är de flesta av dessa nyutgåvor i riktigt bra skick, och skickar inte bara nostaliska glädjevibbar, utan visar klart och tydligt att det än idag går att spela gamla spel på våra värstingkonsoler. Allt som krävs är lite kärlek och omtanke från utvecklarna.

I årets lista finner vi allt från Lucas Arts-klassiker, japanska rollspel från början av PlayStation-eran till gangstersimulatorer till PlayStation 2 och även ett spel som tidigare endast funnits på en konkurrerande konsol. Nu håller vi tummarna för ännu fler lyckade uppgraderingar av klassiker under nästa år!

Anton: Full Throttle Remastered

4K och 98 oktan. Det behövs inget mer för att kamma hem en utmärkelse...

4K och 98 oktan. Det behövs inget mer för att kamma hem en utmärkelse…

Ett av mina topp tre peka-klicka-äventyrspel genom alla tider kom tillbaka i en kärleksfullt upputsad version med informativt kommentarspår. Jag kammade hem min första platinum-trofé på dryga fem timmars speltid. Har svårt att se en mer perfekt eftermiddag!

Johan: Yakuza Kiwami

Det hårda livet som yakuza sätter sina spår...

Det hårda livet som yakuza sätter sina spår…

Redan 2005 släpptes Yakuza till PlayStation 2, och var då en ganska kantig skapelse med statiska kameravinklar liknande de vi ser i de gamla Resident Evil-spelen. Istället för att bara putsa upp grafiken valde istället SEGA att göra om hela spelet i Yakuza 0-motorn, och resultatet är makalöst. Det märks fortfarande på ett par ställen att det är första spelet i serien, och att utvecklarna ännu inte hade hittat sin nisch, men spelet är en fantastisk resa både ur ett tekniskt perspektiv och som berättelse.

Jesper: Zero Escape: The Nonary Games

En anime-version av Jespers ständiga överraskning i spelen

En anime-version av Jespers ständiga överraskning i spelen

Visuella romaner brukar ofta vara välskrivna och bjuda på en intressant berättelse, men själva spelmomenten består oftast i några dialogval och har fått mig att fundera var gränsen till spel går någonstans. En serie som bryter den trenden är Zero Escape som jag ser som en hybrid mellan pusselspel, klassiska äventyrsspel och visuella romaner. Samlingen innehåller två spel och Zero Escape: Virtue’s Last Reward är ett av de bästa spel jag har spelat någonsin.

Det andra spelet, Zero Escape: Nine Hours, Nine Persons, Nine Doors har för första gången släppts på PlayStation och båda spelen är otroligt spännande och utmanande. Jag tänker på överraskande vändningar i berättelsen som vi sett från filmskaparen Christopher Nolan och den här samlingen står tillsammans för de spel jag har skrikit ”VA?” i flest gånger någonsin.

Jerry: Wonder Boy: The Dragon’s Trap

Va? Har vi hamnat i Joakim von Ankas värld nu?

Va? Har vi hamnat i Joakim von Ankas värld nu?

Det klassiska spelet där underpojken byter skepnader till olika djur gjorde en utomordentlig återkomst under våren. Lizardcube gav Wonder Boys tredje äventyr en bedårande känsla av tecknad film, samtidigt som de respektfullt höll sig kvar vid originalkonceptet.

Martin: Patapon Remastered

Hjälp! Är det dags för Pon-Pata-Pon_pata eller Chaka-Chaka-Pata-Pon?

Hjälp! Är det dags för Pon-Pata-Pon_pata eller Chaka-Chaka-Pata-Pon?

Jag vet inte vad det är med mig och rytmspel, men vi klaffar bara så bra ihop. När Patapon Remastered (9/10) anlände till PlayStation 4, kände jag att det var en helt perfekt uppgradering. All grafik i spelet ser bländande skarp ut på skärmen, även om jag ännu inte har investerat i en 4K-TV. Ljudet är varsamt polerat och bjuder tillsammans med den gamla, men mycket väl fungerande spelmekaniken på ren och skär glädje. Nu hoppas jag innerligt att vi får ett helt nytt tillskott till Patapon-serien.

Krille: Final Fantasy IX

Japp, i denna sekvens kan du få en trofé nu!

Japp, i denna sekvens kan du få en trofé nu!

När det absolut bästa Final Fantasy-spelet någonsin plötsligt går att spela på PS4, med troféstöd dessutom, blir det tveklöst vinnare på den här listan för mig.

Vilket är årets bästa remake tycker du?

4 kommentarer
  1. Markus
    • Jerry Olsson
    • Jesper Pettersson Jesper Pettersson
  2. Alestes Alestes

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.