PSbloggens årslista 2015: Årets spel

Nu är det snart dags att ta fram PlayStation-bubblet, hälla upp det i en platinumtrofé och skåla in det nya året. 2016 är alldeles inpå oss, men innan vi tar farväl av det gamla 2015, vill vi såklart presentera vår lista över årets tio bästa spel.

Fram tills nu är det ingen som har vetat om hur det ser ut med ordningen för årets bästa spel, inte ens mina medskribenter. Men nu avtäcker vi hela listan, från nummer tio ända upp till första plats. Någon som vill gissa innan ni klickar vidare?

10. The Talos Principle

För en del betyder bilden "Mission Impossible". För Andréas betyder den Nirvana.

För en del betyder bilden “Mission Impossible”. För Andréas betyder den Nirvana.

Andréas: Det är inte det första pusselspelet i en öppen och avkopplande naturmiljö och inte det sista, fler kommer nästa år. Men en sak som sticker ut mer är att även pusslen är rätt så fria att trixa ut. Dessutom har det en så pass intressant historia att nysta i samtidigt att jag nästan var lika belåten när jag listade ut den innan slutet som själva pussellösningarna.

9. Tales from the Borderlands

Om du tycker att Claptrap är underhållande...vänta tills du träffar den här tjejen!

Om du tycker att Claptrap är underhållande… vänta tills du träffar Gortys!

Martin: Jag tror aldrig att jag har upplevt ett äventyr med karaktärer som är så knäppa, charmiga och olika men ändå passar perfekt ihop. Telltale Games visar med sin unika fingertoppskänsla var skåpet ska stå på Pandora, hur det ska se ut och vad som ska finnas i det. Att slutet av berättelsen inte fick mig deprimerad var dessutom en stor bonus!

8. Grim Fandango Remastered

Äntligen tillsammans igen; Manny och Glottis!

Äntligen tillsammans igen; Manny och Glottis!

Toby: Finns det någon som kan stå emot de gamla Lucasarts-spelens charm? Inte jag i alla fall, och att åter få stifta bekantskap med Manny Calavera och Glottis var något jag har väntat på alldeles för länge. Några av pusslen var fortfarande hjärnskrynklande svåra, men den här gången gick det mesta på nolltid. Och med tanke på att Day of the Tentacle och Full Throttle också kommer att få nyversioner känns det som att äventyrsspelens guldålder är här på nytt.

7. Fallout 4

Du...har...något under läppen. Jaha, det var ditt ansikte!

Du…har…något under läppen. Jaha, det var ditt ansikte!

David: Trots typiska Bethesda-buggar är detta ett klockrent spel fyllt med moraliska val och ångest som får mig att pausa spelet och verkligen fundera över mina beslut. Bethesdas rollspel är bland de få som faktiskt får mig att glömma uppdrag överhuvudtaget. Äventyrspojken inom mig kan gå runt i ödemarken i timmar och bara titta på omgivning och samla kapsyler.

6. Shovel Knight

Shovel Knight har precis allt; retrografik, knepiga monster och grälla färgpaletter!

Shovel Knight har precis allt; retrografik, knepiga monster och grälla färgpaletter!

Krille: Då jag alltid älskat Mega Man-spelen var det inte helt otippat att jag skulle digga när Yacht Club Games i kölvattnet av den blå bombaren förtöjde deras flaggskepp Shovel Knight i våra spelbibliotek i våras. Eller egentligen i fjol, men till PlayStation skyfflade Sony inte väg åt spaderknekten förrän i år. Du behöver inte gräva länge för att upptäcka spelets djup, utvecklarna har verkligen haft huvudet på skaft när de rustat äventyret med genial bandesign, musik, bossar och en skopa ordvitsar begravt under den pixliga men ack så bedårande ytan. Jag trodde aldrig att jag skulle säga det här, men Mega Man får se sig besegrad – Shovel Knight utklassar min barndomshjälte med råge och bjuder på årets bästa spel enligt mig.

5. Persona 4: Dancing All Night

Teddie stjäl enkelt showen i sin generaldräkt!

Teddie stjäl enkelt showen i sin generaldräkt!

Martin: Med en intressant berättelse, ett nyskapande spelläge för serien och med klockrena nyversioner av musikstyckena från ursprungsspelet, tog Persona 4: Dancing All Night (8/10) mig med storm. Efter en tids febrilt spelande, kände jag mig nästan lurad då jag fick min platinumtrofé. Tur att jag har den japanska utgåvan att köra igenom också då!

Fredrik: Det här spelet dryper av charm och inte så lite fan-service. Atlus är väl medvetna om hur mycket många av oss som har saknat karaktärerna från Persona 4, och lyckas klämma in skamligt mycket personlighet och handling i ett dansspel. Med bra musik, starka karaktärer och allt i ett portabelt format är det svårt att inte falla handlöst för Persona 4: Dancing All Night.

4. Mad Max

När du måste luta dig ut genom fönstret för att se framåt, då har du en tillräckligt stor V8!

När du måste luta dig ut genom fönstret för att se framåt, då har du en tillräckligt stor V8!

Martin: Jag har sagt det förr och jag säger det igen; Mad Max (8/10) är, trots en del tillkortakommanden, ett mästerverk. Den stora öppna världen som Avalanche Studios har skapat är trogen filmerna och jag kan helt enkelt inte låta bli utan att susa omkring i mitt trimmade vrålåk, timme efter timme.

3. Batman: Arkham Knight

Batman är så häftig att han har neonljus inuti hjulen på sin bil!

Batman är så häftig att han till och med har neonljus inuti hjulen på sin bil!

David: Med mörk stämning och en öppen värld, är det omöjligt att inte flina av nöje när den svarte läderlappen flyger över Gotham med otrolig precision. De fräna tekniska manickerna och hjälpmedlen samt ett riktigt roligt stridssystem gör att jag måste ta med detta på listan. Uppdragen är både intressanta och spännande trots att jag i skrivande stund ännu inte har haft tid att utforska Gotham till fullo.

Krille: Efter att ha besegrat en och annan skojare som vår mörke riddare fick vi i år en episk avslutning på en av 2000-talets bästa spelserier. Batman: Arkham Knight (8/10) vidareutvecklar så gott som allt vi älskade i föregångarna, långt längre än vad jag trodde var möjligt. Allt är extremt polerat, kontrollen perfekt och variationen på topp, inte minst då Rocksteady ringt in en Batmobil. Mark Hamill gör sin bästa rolltolkning någonsin och ger en extra dimension till berättandet som tidigare delar saknat. Bättre avslutning på Batman-sagan hade jag aldrig kunnat drömma om.

2. The Witcher 3: Wild Hunt

Inte en chans att Geralt låter en 24-taggare undkomma!

Inte en chans att Geralt låter en 24-taggare komma undan!

David: Jag är nog inte ensam om att tycka att The Witcher 3: Wild Hunt (9/10) tveklöst är den bästa lanseringen i år. Ett rollspel där även sidouppdragen lockar är mycket sällsynt men här fick jag båda delarna tillsammans med en hink full av eufori.

Johan: Detta spel var det jag såg fram emot mest vid årets början, och det levde upp till nästan alla högt ställda förväntningar. En gigantisk öppen värld fullpackad med intressanta karaktärer, uppdrag och en känsla av att dina beslut verkligen påverkar omvärlden.

1. Bloodborne

I redaktionen är det bara Martin som ännu inte hittat hopprepet i spelet!

I redaktionen är det bara Martin som ännu inte hittat hopprepet i Bloodborne!

Fredrik: Det krävs ett visst mått av mod från Hidetaka Miyazakis sida för att helt och hållet vända upp och ner på konventionerna han själv satt i Dark Souls-spelen. Bloodborne (10/10) är en helt egen best, och i expansionen The Old Hunters (10/10) märks influenserna lite mer – detta är ett modernt Castlevania, fast fasen så mycket mer oförlåtande.

Johan: Ett äkta designmästerverk som bygger vidare på den fantastiska grunden från Souls-spelen och skruvar upp tempot nämnvärt. Briljant stämning, oslagbart soundtrack och lysande bossar gör att detta spel är ohotat på min topplista.

Toby: Att From Software har tagit hälften av redaktionen med storm är kanske ingen nyhet, men så går det när man utvecklar fantastiska spel. Bloodborne är inget undantag, och även om jag inte är klar än så är det här den bästa upplevelsen jag har haft hittills på PlayStation 4. 

Håller du med om redaktionens topplista?

6 kommentarer
  1. macke86
    • macke86
      • Johan Lindros Johan Lindros
  2. motz motz
  3. Thomas Thomas
  4. Alestes Alestes

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.