Veckans fråga: Vilket spel fick dig att bli en konsolspelare?

Alla har vi våra minnen från det där allra första spelet som vi spelade på en spelkonsol, själv började mina erfarenheter med Atari 2600. I veckans fråga tar vi dock steget lite längre och undrar vilket spel som fick dig att fastna för en specifik konsol. Vad var det som gjorde att du spenderade dina pengar på en låda, kopplad till din TV?

Martin föll för en snubblande Vivi

Vivi - fortfarande en av mina favoritkaraktärer genom tiderna

Vivi – fortfarande en av mina favoritkaraktärer genom tiderna

Final Fantasy IX var spelet som min hustru kunde sitta och spela i hundratals timmar. När vi träffades var jag en renodlad PC-spelare och kände att jag vuxit ifrån konsolspelandet. Hon försökte få mig intresserad av att spela på hennes PlayStation 2 genom att presentera det ena grabbspelet efter det andra för mig. Soul Calibur 2, Gran Turismo 3 och Shadow Man: 2econd Coming var några av spelen som bara efter några timmar fick mig misstänka att konsolspel faktiskt inte var min grej.

Så en dag var jag själv och hade inget att göra. I hyllan fanns ett spel som jag inte hade provat och det var såklart Final Fantasy IX. Jag stoppade i den första skivan och startade upp konsolen…och tappade hakan. Grafiken i inledningsfilmen var ju helt fantastisk och jag kände en konstig känsla inom mig. Det jag föll pladask för var dock inte grafiken utan den otroligt charmiga sekvensen där Vivi introduceras och snubblar och trillar precis i början av spelet. Resten är historia!

Johan blev en virtuell skejtare

Det visar sig att det är lika svårt att hitta en skärmbild från originalversionen som att hålla en 100-trickkombo.

Det visar sig att det är lika svårt att hitta en skärmbild från originalversionen som att hålla en 100-trickkombo.

Även om mitt spelande började på konsol, i form av Atari 2600, blev det snabbt en övergång till Commodore 64, Amiga och sedan slutligen PC. PC-spelandet höll i sig ganska länge, faktiskt ända fram till första PlayStation-konsolen släpptes, men när Tony Hawk’s Pro Skater släpptes kunde jag inte längre motstå lockelsen. Efter några desperata försök att på mindre lagliga vis emulera spelet på PC gav jag till slut upp och köpte konsolen och spelet, och såg sedan inte dagsljus på ett bra tag igen.

Kombinationen av den väldigt slipade styrningen, ett bra soundtrack och nivåer med till synes ändlösa möjligheter att skapa trickkombinationer gjorde att jag var helsåld. Det släpptes visserligen på andra plattformar också, men överlag hade PlayStation vid tillfället en mycket stark mjukvaruportfölj och det gjorde att jag sedan dess nästan utan undantag har haft PlayStation-konsoler som min primära spelplattform.

Andréas hittade en ny arena

Ridge Racer, eller Riiiidge Raaaacer! som det ska uttalas, var som ett blixtrande snabbt vykort från paradiset. Spelet var väldigt litet (en bana om vi ska hårdra det) men lyckades med smart variation ändå hålla förvånansvärt länge. De många färgglada gömda bilarna, de alternativa vägarna och inte minst den spöklika svarta bil som efter många varv äntligen fick nöja sig med en position i backspegeln gjorde mycket av lite.

Battle Arena Toshinden. Steget från det förra generation kändes redan med den demonstrativa kameraåkningen ner på arenan rätt påtagligt, och den brokiga samlingen bråkstakar imponerade med sina mjuka animationer. Precis som Ridge Racer var det tyvärr en serie som aldrig därefter lyckades hitta sin form och väg med i utvecklingen, men det visade vad PlayStation-konsolen kunde åstadkomma.

Detta var våra minnen från tiden då vi bestämde oss att bli konsolspelare, har du något att dela med dig?

8 kommentarer
  1. motz motz
  2. Niklas Storm
  3. Alestes Alestes
  4. Quint Quint
  5. Macke86
  6. motz motz
  7. riccaz riccaz
  8. Martin Svennberg Martin Svennberg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.