Veckans fråga: Vad tycker du om återutgivningar av gamla spel?

Den här veckans fråga handlar om återutgivningar av gamla spel till nuvarande generationens konsoler, med uppdaterad grafik och bättre smidighet. PlayStation 4 har en handfull skara med äldre titlar som har getts ut på nytt, och fler är på väg – till exempel Bioshock: The Collection i september och en efterlängtad nytolkning av Final Fantasy VII som är beräknad att släppas nästa år.

Men att spelskaparna visar upp något vi har spelat förut, är det en bra idé? Tycker du att det känns roligt att återvända till ett älskat spel som har blivit finpolerat, eller blir det ett upprepat mjölkande på ett bekant varumärke med finare kläder?

Jerry tycker att återutgivningar är praktiska

rkjei4sajo7x

Ett fyrtorn, en stad under vatten, en stad ovan molnen – snart i snyggare skrud.

Jag har en positiv inställning till återutgivningar av äldre spel till PlayStation 4. En av de starkaste anledningarna är att jag kan spela spel som jag har missat från föregående generationer, till exempel Uncharted: The Nathan Drake Collection (9/10)Det är en fördel för att Sonys nuvarande konsol inte är bakåtkompatibel, så att spelen ser snyggare ut är en fin bonus.

Det viktigaste är att den magi som fick mig att älska spelen från det förflutna fortfarande finns kvar. The Last Of Us: Remastered (9/10) och Tomb Raider: Definitive Edition (9/10) är tydliga exempel på speltitlar som fungerar utmärkt på PlayStation 4, och jag är väldigt säker på att Bioshock-samlingen kommer att få mig att bli förälskad i det förflutna igen.

Jesper föredrar nytolkningar

Kommer den högupplösta Cloud att ha skarpare ångest än originalet?

Kommer den högupplösta Cloud att ha skarpare ångest än originalet?

De flesta återutgivningar vi ser är samma spel som förra gången med lite putsade texturer och modeller, och ibland med alla expansioner inbakade. Men jag föredrar när vi får ett mervärde. Titta på spel som Ratchet and Clank (9/10) där en stor del av originalspelet återanvänds, men där det är en helt ny tolkning av spelet. Analogt ser jag fram emot nytolkningen av Final Fantasy VII där det ska bli oerhört spännande att se hur mycket Square Enix vågar röra om i grytan.

En fördel jag ser med återutgivningar är självklart att fenomenala spel finner en ny publik. Även om jag lika gärna blåser dammet av en gammal konsol och spelar det där har ju inte alla samma möjlighet.

Johan kräver tydliga förbättringar i nyversionerna

Det är här som Drake börjar längta tillbaka till kryssningsfartyget.

Bluepoint Games visar kvalitet i den mästerliga portningen av Uncharted-spelen.

Jag har absolut inget emot att återvända till gamla spel i nytt skick, men jag är dock ganska petig när det kommer till den tekniska fronten i dessa portningar. Det är tydligt att utgivarna har hittat en pålitlig inkomstkälla med dessa nyversioner av gamla favoriter, men det är lika tydligt att det finns olika ambitionsnivåer när det kommer till slutprodukten.

Vi har fått riktigt risiga exempel på portningar som nästan presterar sämre än originalspelen, vilket förstör hela poängen med en nyversion i mina ögon. Om det inte går att få spelet att rulla med högre upplösning och högre (alternativt stabilare) bildfrekvens inom den budget som teamet har att jobba med, kanske det finns bättre ställen att stoppa pengarna.

Vad tycker du om att gamla spel kommer tillbaks i  nytt skick?

2 kommentarer
  1. Alestes Alestes
  2. Quint Quint

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.