PSbloggens topplista: Fem filmer The Last of Us måste bli bättre än

Igår spreds nyheten om att The Last of Us är det senaste spelet i raden som ska gå och bli film. Lyckligtvis verkar Uwe Boll inte ha några fingrar med i spelet, men nog finns det potential till katastrof ändå. Filmer baserade på spel är som bekant ett säkert katastrofrecept.

Kanske finns det ändå lite hopp i och med att spelets manusförfattare Neil Druckmann är ombord. Projektet genomförs ihop med Sam Raimi och hans bolag Ghost House Productions, rapporterar Deadline Hollywood. Mycket mer vet vi inte i dagsläget, men om du hoppas på storverk tänkte jag bjuda på fem avskräckande exempel.

5. Hitman (2007)

Nu vet jag precis hur du tänker: ”Hah! Nittiotalet är över, filmbranschen kommer aldrig sjunka till Mortal Kombat-nivå igen eller göra något lika pajigt som Super Mario Bros!”.

Filmatiseringen av Hitman lyckas åtminstone simulera ett väldigt illa utfört uppdrag ur spelserien. Det är inte så mycket lönnmord som världskrig när Agent 47 bollar headshots, lättklädda damer och skurkar som bryter på ryska. Mer än något är det en film som med all önskvärd tydlighet visar hur det går till när spel- och filmvärlden slår ihop sina allra sämsta actionpåsar.

Tyvärr har någon, av oklar anledning, bestämt sig för att ge Hitman en ny film. Agent 47, som den heter, har till råga samma manusförfattare vilket väl ses som ett bevis för att vissa aldrig lär sig.

4. Max Payne (2008)

Det som gör mest ont med filmatiseringen av den hårdkokte detektiven Max Payne är att det på pappret borde bli rätt bra. Noirstämning, buttra monologer och pillermissbruk låter som valfri hyllad Tarantino-rulle, men resultatet är knappt möjligt att genomlida utan bestående men.

Kort sagt är kombinationen Mark Wahlberg, bullet time och dåligt koreograferade actionscener ingen hit, och det gick så långt att spelet producent offentligt tog avstånd från filmatiseringen. Pinsamt? Check!

3. Street Fighter: The Legend of Chun-Li (2009)

Det finns så många frågetecken här. Vem trodde att en film baserad på Street Fighter skulle vara en bra idé? Hur lyckades de hitta pengar till projektet? Varför gav Capcom tillåtelse att använda namnet? Var samtliga inblandade personer drogade under hela planeringsfasen, inspelningsperioden och redigeringsarbetet? Jag vet inte!

Inte ens en Oscars-nominerad regissör, en medlem ur Black Eyed Peas eller faktumet att den första Street Fighter-filmen är från 1994 och har Jean-Claude Van Damme i huvudrollen lyckas rädda The Legend of Chun-Li från att ta tronen som den mest värdelösa av alla urusla filmer baserade på fightingspel.

 2. In the Name of the King: A Dungeon Siege Tale (2007)

Den här listan hade egentligen kunnat heta ”Uwe Bolls bästa”. Den katastrofalt usla tyska filmmakaren har i runda slängar filmatiserat hundratusen spel och att hitta det värsta av det värsta är plågsamt svårt.

Men när han en budget i storleksordningen Sverok-lajv bestämmer sig för att göra film av fantasyspelet Dungeon Siege är det ändå lätt att häpna. Resultatet är nittio procent datoranimerade landskap, tio procent Jason Statham och noll procent kvalitet.

1. BloodRayne (2005)

Förlåt. Det blir Uwe Boll en gång till på listan. Hur finansierar han de här filmerna? Vem ser dem? Varför ställer skådespelare upp? Jag antar att han har samma dragningskraft som en trafikolycka.

Om du missat premisserna är BloodRayne ett actionspel som handlar om en tjej som visar stor del av brösten, är till hälften vampyr och slåss med svärd. Actionfilmen BloodRayne handlar om en tjej som visar stor del av brösten, är till hälften vampyr och slåss med svärd.

Filmen håller så genialt låg kvalitet att det hade varit roligt. Om det inte vore för att Uwe, som i vanlig ordning har svårt att förstå hintar så som röda Metacritic-siffror, spelat in två uppföljare.

The Last of Us kanske lyckas med något annat. Kanske kan det bli den enda lyckade filmatiseringen av ett spel någonsin. Förmodligen blir det inte det.

4 kommentarer
  1. SonicTheFudgehog SonicTheFudgehog
  2. Johan Lindros Johan Lindros
  3. Fredrik Johansson Fredrik Johansson
  4. Daniel

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.