15 spel till PlayStation 5 du inte får missa

PlayStation 5 är inne på sitt fjärde år och spelbiblioteket växer ständigt. Det finns mängder av bra spel och jag har här försökt ta fram mina 15 favoriter som jag tycker att alla PlayStation-spelare bör prova på. Först hade jag tänkt rangordna dem, men jag har insett att alla är älskvärda och att den inbördes ordningen antagligen ändå är överflödig.

Här finns en salig blandning av genrer, plattformsexklusiva spel blandat med både flergenerationssläpp och multiplattformsspel, trippel-A och indie och förhoppningsvis kan du få inspiration om du ser något spel du inte spelat tidigare.

Alan Wake II (10/10) – 2023

Redan som liten pojke fick Alan en magisk klickare av sin mamma som sången går.

Det är nog en grav överdrift att säga att jag är ett fan av skräckspel, men jag är förtjust i världen som Remedy skapat med spel som Control och Alan Wake-serien. Att med fingertoppskänsla kunna blanda obehaglig och tryckande stämning med bisarr och skruvad humor är en konstform som fler borde anamma även om det skulle vara svårt att toppa de finska virtuoserna. Två av mina starkaste spelminnen från förra året kommer från Alan Wake II, och jag tänker då på den numera ökända musikalbanan, och det andra handlar om den nedgångna nöjesparken med kaffetema. Om du gillar TV-serierna Twin Peaks och Supernatural har du kanske en känsla av vad du kan förvänta dig. Det går absolut att spela och njuta av detta även om du inte känner till Remedys värld sedan tidigare, men om du har spelat Alan Wake, Alan Wake: American Nightmare, Quantum Break och Control och kanske även Max Payne-serien så får du ut maximalt av det.

Astro’s Playroom – 2020

Djungeltrumman säger att du måste spela detta gratisspel.

”Är inte det en teknikdemo” kanske du tänker när du ser detta? Faktum är att spelet som kommer förinstallerat när du köper en PlayStation 5 är en fantastisk introduktion till DualSense och en nostalgisk resa i allt vad PlayStation innebär, men det går heller inte att förkasta att det är ett förbaskat bra plattformsspel. Detta färgglada alster formligen dryper av charm och allting från Astros kroppsspråk till bandesignen genomsyras av kvalitet och värme. Jag håller även föregångaren Astro Bot: Rescue Mission som ett av de bättre spelen till PlayStation VR och det förtjänar verkligen en portering till PlayStation VR2. Under sensommaren 2024 kommer en uppföljare och det har verkligen stor potential att bli en utmanare att slå sig in på den här listan.

Baldur’s Gate III (10/10) – 2023

Striderna är ofta både blodiga och utmanande.

Kaategorin episka rollspel från väst har länge dominerats av Bethesda-serier som Fallout och The Elder Scrolls. Vi får resa tillbaka 24 år innan vi hittar släppet av föregångaren Baldur’s Gate II: Shadows of Amn. Få trodde nog på förhand att det skulle gå att hitta tillbaka till känslan av ett klassiskt Dungeons & Dragons-äventyr med modern spelmekanik, men faktum är att Baldur’s Gate III gör det med bravur. Spelets största styrka är känslan av frihet att lösa varje problem på det sätt du gillar bäst. Om dina diplomatiska färdigheter eller lite mer tvivelaktiga taktiker falerar så går det ofta att falla tillbaka på våld. Det är otroligt imponerande att se de olika vägvalen och hur nära det känns att spela ett papper-och-penna-rollspel.

Demon’s Souls (10/10) – 2020

Ruinerna kan bli din undergång…

Nyversionen av startskottet av spelgenren SoulsBorne var en releasetitel för PlayStation 5 och är än idag ett otroligt stämningsfullt actionrollspel. Upplägget med att världen ändras beroende på vissa handlingar känns än idag unika och ger spelare en möjlighet att modifiera svårighetsgraden. Att det finns en central hubb med portaler till olika delar av världen med olika stämning och miljöer ger en känsla av variation. Det märks att det är en föregångare till Dark Souls-serien, men det tillför till charmen och känslan att det sticker ut och är ett helt eget spel och inte bara ett i mängden.

Elden Ring (10/10) – 2022

De här jättarna heter inte akilles, men visst ser hälarna sårbara ut?

Även Elden Ring är en del av SoulsBorne-genren, men här har steget tagits fullt ut till en öppen spelvärld. Det betyder att det finns mängder av mindre grottor och spännande miljöer att utforska. Du kan exempelvis hoppa och rida och slåss till häst. De utmanande bossarna finns här och det finns mängder av intressanta karaktärer att interagera med och lösa uppdrag åt. De valfria grottorna i slutet av spelet är väldigt utmanande och sätter även de mest härdade spelarna på prov. Under sommaren 2024 kommer expansionen som kommer att bygga ut världen ytterligare.

Final Fantasy VII Rebirth (9/10) – 2024

Eld är gissningsvis inte den bästa taktiken mot Fågel Fenix.

Final Fantasy VII till PlayStation var startskottet för mitt intresse av japanska rollspel och det kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta. Final Fantasy VII Remake-spelen, där Rebirth är den andra och senaste delen, är en nytolkning som är både respektfull och kärleksfull och lyckas modernisera upplägget. Jag valde att ta med Rebirth eftersom det har ett liknande stridssystem, samtidigt som det introduceras fler spelbara karaktärer och mängder av minispel med allt från ett fullfjädrat samlarkortspel till delfinracing och grodhoppning. Det är också värt att nämna att de symfoniska arrangemangen av musikspåret är helt fenomenala och kanske är den bästa spelmusik du kan hitta.

God of War Ragnarök (10/10) – 2022

Yxan är inte bara snygg, känslan matchar utseendet.

De två senaste God of War-spelen där Kratos visar en faderlig sida är en mall för hur en stark enspelarupplevelse i ett actionäventyr ska se ut. Här finns häftiga vapen, actionsekvenser som får dig att tappa andan, utmanande bossar och mängder av stark berättelse och intressanta karaktärer. Att flytta från grekisk till nordisk mytologi var ett genidrag och både miljöer och gudar känns helt naturliga. Spelet har fortsatt underhållts och det har lagts till ett roguelikeläge som ger mer omspelbarhet. Det som sticker ut allra mest i positiv bemärkelse är röstskådespelarna där både huvudpersoner som Kratos och Atreus, sidofigurer som Freya och Mimir och skurkar som Thor och Odin är fenomenala.

Hades (10/10) – 2021

Monster och gudar och allt däremellan finns i underjorden.

Om någon frågar mig vilka roguelikespel som ändrat undergenren så lyfter jag oftast fram Hades och Slay the Spire. Hades har kanske det bästa tempot jag någonsin sett om jag hänvisar till takten du kan låsa upp förbättringar och att varje omgång ger dig framsteg. Mängden dialog och berättelse är nästan obegripligt stor och varje gång jag pratar med en karaktär så har de nya saker att säga. Den grekmytologiska miljön kring underjorden och dödsguden Hades är helt perfekt och de handritade karaktärsmodellerna har höjt ribban för den här typen av actionspel. Jag har stora förhoppningar på uppföljaren och det finns en förhandstitt av det på bloggen.

Immortals Fenyx Rising (9/10) – 2020

Svindlande höjder och spektakulära omgivningar.

Immortals Fenyx Rising påminner väldigt mycket om Zelda-serien i sitt upplägg och jag sticker ut hakan och säger att jag tycker bättre om Immortals Fenyx Rising än The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom. Än en gång refererar jag till grekisk mytologi och här finns en humoristisk berättarröst som ger kontext till händelserna i spelet. Miljöerna är färggranna och det finns mängder av områden som bjuder på kluriga pussel, plattformsutmaningar eller stridsutmaningar. Spelet går att få tag på för en mindre peng än en dagens lunch i Stockholm där jag jobbar och kvalar in som det mest prisvärda spelet på listan.

Lies of P (9/10) – 2023

Staden Krat är skitig, nedgången och nästan allt vill dig illa.

Lies of P är ett koreanskt actionrollspel som har en stark inspirationskälla i Bloodborne. Det är en tolkning av den klassiska sagan Pinocchio och du är en mekanisk docka som helst av allt vill bli en riktig människa. Att vara en docka betyder att du kan byta ut en arm ifall du skulle behöva ett gevär eller kanske en eldkastare. Likt andra spel som anammar element från FromSoftwares spel så är Lies of P utmanande och oförlåtande men utan att vara orättvist. Berättelsen är intressant och världen med urverksvareler och experimenten kring artificiellt liv är tänkvärda. Slutet gav mig stor mersmak och jag håller tummarna för en uppföljare.

Life is Strange: True Colors (9/10) – 2021

Picnic på en bergssluttning är väl aldrig fel?

Life is Strange-serien har hela tiden handlat om människoöden kryddat med övernaturliga inslag. Life is Strange: True Colors är inget undantag och den här gången handlar kampen om ett skrupelfritt gruvbolag som endast är ute efter att maximera sina vinster även om människors säkerhet sätts på spel. Som väntat blir det en emotionell resa och ett fantastiskt äventyr. Life is Strange-serien genomsyras av små händelser som ger enorm genomslagskraft och jag minns med värme fussball-matcherna och rollspelet på distans från True Colors.

Ratchet & Clank: Rift Apart (9/10) – 2021

Jetstövlar är alltid ett välkommet tillskott i utrustningsarsenalen.

Ratchet & Clank-serien har länge varit med och lyft ribban för hur ett plattformsactionäventyr ska se ut och har alltid bjudit på en fantasifull arsenal av vapen. Rift Apart är inget undantag och när det släpptes var det ett lysande exempel på hur den snabba lagringen kan utnyttjas för att växla miljöer utan att behöva stanna upp på en laddningsskärm. Beslutet att ha med ännu en spelbar karaktär från en parallell dimension ökade diversiteten och lär spelsugna flickor få en hjälte att identifiera sig med. Och i ärlighetens namn är Rivet coolare än Ratchet.

Returnal (10/10) – 2021

Gillar du stora monster med många tentakler? Grattis, då har du kommit rätt!

Returnal är ännu ett finskutvecklat spel på listan. Housemarque har gjort sig kända som arkadkungar under de senaste PlayStation-generationerna och deras Magnum Opus är innan Returnal för mig Alienation på PlayStation 4. Här har de förvaltat sitt arkadarv och applicerat det på ett stämningsfullt actionspel med skräckelement som bjuder både på en stark berättelse och stark, utmanande spelmekanik. Det finns inslag av bullet hell där du i tre dimensioner måste undvika att bli träffad samtidigt som du med olika högteknologiska vapen besegrar fienderna. Att säga att förväntningarna är höga på nästa spel från studion är en ordentlig underdrift.

Marvel’s Spider-Man 2 (10/10) – 2023

Så stark var inte sriracha-såsen…

Marvel’s Spider-Man var ett generationsdefinierande spel för PlayStation 4 och när Insomniac nu fått göra en uppföljare exklusivt för PlayStation 5 så visar de varför de tillhör PlayStation Studios. Alla detaljer känns finputsade och tilläggen med nätvingar som gör att det går att glidflyga och ett snabbresesystem utan laddningstider gör det här till en fröjd att spela. Och de förvaltar dessutom serietidningslicensen med bravur och även om du läst mängder av Spindelmannen-serier så kan du nog förvänta dig en del överraskningar. Hela tag-teamupplägget med både Peter Parker och Miles Morales fungerar också otroligt bra och det finns väldigt lite att klanka ned på.

The Talos Principle 2 (10/10) – 2023

Korsa inte strålarna! Eller det var ett annat spel…

Slutligen har turen kommit till det än så länge vassaste pusselspelet för PlayStation 5. The Talos Principle 2 är en uppföljare som gör allt rätt. Här finns kluriga pussel i avancerade labyrinter där du i förstapersonsvy måste placera olika element så att de speglar strålar eller strömsätter dörrar eller annat. Komplettera det med en filosofisk bakgrundshistoria som debatterar om artificiellt liv i form av androider kan anses vara människor eller inte. Spelupplevelsen har höjts ett par snäpp från föregångaren och pussel, utforskning och berättelsen bildar tillsammans med en fläckfri presentation ett av plattformens vassaste kort.

Vilket är ditt favoritspel till PlayStation 5 än så länge?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.