Spelskatter till PS3: Just Cause 2

Underhållande spel kan vara underhållande på vitt skilda sätt. Det kan till exempel betyda en djup och gripande berättelse i stil med The Last of Us eller The Walking Dead, men ibland är jag inte upplagd för något som är så pass engagerande. Då finns det lyckligtvis spel som Just Cause 2.

I detta sandlådespel iklär du dig rollen som agenten Rico Rodriguez som får uppdraget att störta ledaren av det fiktiva öriket Panau. Detta leder dig genom en rad uppdrag som alla i grund och botten är lite småkorkade och som framförs av ganska dåliga röstskådespelare. Visst låter det lockande?

Det är dock inte något du som spelare ska hänga upp dig på – vilket kanske låter märkligt – för att bakom denna fasad av b-film finns ett väldigt underhållande sandlådespel där du har en otrolig frihet att göra precis vad du vill. Gillar du inte militärbasen borta i horisonten? Stjäl en helikopter och demolera den! Är du trött på den skräniga propagandavagnen i byn? Fixa problemet med sprängdeg! Mängden föremål och byggnader du kan förstöra är enorm och de oförutsedda galenskaperna som uppstår när du väl börjar härja i en militärbas är den riktiga kärnan i spelet.

Ju mer du spränger sönder desto mer uppmärksamhet får du från den lokala milisen, och i likhet med Grand Theft Auto-spelen stegrar deras ilska mot dig i takt med hur mycket dumheter du har för dig i deras baser eller byar. Detta leder till situationer som att du till exempel ”råkar” ha sönder ett vattentorn i en by, vilket framkallar en reaktion från myndigheterna. Detta kan utvecklas till en biljakt och när du tröttnar på dina förföljare kastar du dig ut på motorhuven och använder din fantastiska änterhake för att transportera dig från bilen till ett träd. Innan du når trädet fäller du dock ut din fallskärm som låter dig lugnt och fint glidflyga från denna actionfyllda situation.

Detta låter ju som något som antingen är väldigt svårt att genomföra eller något som du normalt sett får se i en förrenderad filmsekvens men det är faktiskt något du gör ofta, och det blir aldrig tråkigt. Faktum är att din änterhake och fallskärm är ett av de bästa transportsätten i spelet tack vare ”slingshot”-tekniken. Detta innebär att du under tiden du glidflyger skjuter din hake mot marken och tar fart för att sedan släppa vid rätt tillfälle och skapa ett uppsving. Tekniken gör att du snabbt och enkelt kan ta dig runt utan att behöva bry dig om vägar och andra hinder.

Det finns bara en hake med den här planen (eller helikoptern).

Det finns bara en hake med den här planen (eller helikoptern).

En stor del av nöjet i spelet är dessutom att utforska spelvärlden. Panau är en omfattande och omväxlande värld som stoltserar med över 1000 kvadratkilometer spelyta, och det mest imponerande är att det finns massor av intressanta saker gömda på kartan. Till exempel finns det en liten ö som fungerar som en referens till TV-serien Lost, och när du närmar dig ön i ett flygplan går motorerna oförklarligt sönder och planet störtar i havet. Det finns till och med en lucka på ön för att ta referensen ännu längre.

I likhet med det fantastiska Saints Row: The Third erbjuder Just Cause 2 en lekplats där du kan utöva galenskaper. Du kan snabbt hoppa in och demolera en militärbas eller tillbringa timmar med att skapa kaos i Panau, men förbered dig på det sistnämnda. Just Cause 2 var dessutom långt före sin tid på PlayStation 3 genom att du kan spela in sekvenser från spelet och exportera direkt till Youtube. Tanken av vad en eventuell uppföljare kan bjuda på när vi har ny och kraftfull hårdvara tillgänglig är väldigt intressant, men innan det blir aktuellt lär jag väl hinna återvända ett par svängar till Panau igen.

4 kommentarer
  1. Quint Quint
  2. OstKakan OstKakan
  3. macke86
    • Neomaister neomaister

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.