Spelunky, Nidhogg och 100 andra indiespel till PS4

Hundra! Sony lovar stort när det gäller utbudet av indiespel till sin nya konsol och har nu släppt både imponerande siffror och en något kortare lista på bekräftade spel.

Bland de titlar som redan avslöjats finns megahitten Spelunky, det minimalistiska fightingspelet Nidhogg och det Kickstartade äventyrsspelet Chasm.

Det mest intressanta är förstås de spel som faktiskt utannonserats. I ett inlägg på den officiella PlayStation-bloggen går Sony igenom tolv nya och nygamla spel. Vissa av dem släpps endast till PS4:an, men en handfull av dem dyker upp även på PS3 och/eller Vita.

Den genomgående trenden stavas, föga förvånande, retrodoftande plattformsspel inspirerade av Guaca- eh, jag menar Metroid. Följ länkarna för att läsa spelutvecklarnas egna presentationer (de är garanterat 100 procent ickeobjektiva).

PS4-titlar:

 • Nidhogg – minimalistiska svärdsdueller gör konsoldebut på PS4:an.
 • Chasm – ett Kickstarter-projekt som blandar plattformsspel i Metroidvania-anda med slumpgenererade grottor.
 • Skulls of the Shogun: The Bone-a-Fide Edition – strategispelet får en extrafin version med bland annat ett nytt level-system.
 • Source – en annan Metroidvania-tappning, fast denna gång i tre dimensioner.
 • Jamestown Plus – shoot ’em up för två spelare med ordentliga retrovibbar.
 • Escape Goat 2 – PS4:an saknar fortfarande makalösa Goat Simulator, men vi kanske får trösta oss en aning med detta pusselspel?
 • Ironclad Tactics – kombinationen samlarkortspel, amerikanska inbördeskriget och robotar kan väl omöjligt gå fel?
 • Apotheon – grekisk mytologi möter plattformsspel i en visuell stil som ser ut att vara hämtad från en antik muralmålning.

Multiformat:

 • Spelunky (PS4, PS3, Vita) – indiehitten når PS4 till sist, denna gång med 1080p i upplösning och nya sociala funktioner.
 • Axiom Verge (PS4, Vita) – stora pixlar och större bossar är vad detta plattformsspel utlovar.
 • Drifter (PS4, Vita) – ett enormt sandlådespel i vad som ser ut att vara Homeworld anda.
 • Starwhal: Just the Tip (PS4, PS3) – STARWHAL! Jo, alltså, det är ett slagsmålsspel fast med narvalar. I rymden.

När de här spelen släpps, och vilka resterande titlar i indiesatsningen är har inte avslöjats ännu, men Sony tog fram ett par stora siffror när de höll en presentation på sitt USA-kontor igår. Mer än 100 nya indiespel till PS4 lovade utgivningschefen Adam Boyes enligt Destructoid.

Totalt har fler än 1 000 indieutvecklare fått tillstånd att självpublicera spel till konsolen. Hittills har 21 självpublicerade titlar släpps, och dessa har tillsammans laddats ned mer än 20 miljoner gånger.

Jag ber om ursäkt för floden av siffror, men det är i gemonsnitt tre nedladdade indietitlar per såld konsol. Det hjälper dock säkerligen till att ett gäng av dessa spel har varit med i PlayStation Plus-programmet…

Ett svar
 1. jonasbylin jonasbylin

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.