Abzu, ett hav av kunskap

Matt Nava är en av de personer som lämnade den ytterst talangfyllda spelstudion Thatgamecompany (som bidragit till PlayStation-kulturens högvattenmärken Flow, Flower och Journey) och under mer än ett år så har det varit relativt tyst om vad hans studio Giant Squid håller på med. Under Sonys presskonferens på E3-mässan fick vi som var nyfikna äntligen veta!

Spelet (eller upplevelsen) heter Abzû där Ab står för vatten och zû betyder ”to know” – alltså att veta (kunskap) eller att lära känna, och förhandsvisningen av spelet känns kort sagt helt fenomenal i sin nuvarande form. Den korta konceptfilmen föll mig helt i smaken eftersom den å ena sidan påminner mycket om Journey i sin ensamhet (ett spel som jag formligen avgudade) men sedan är den också fylld av det element som jag uppskattar allra mest på jorden: vatten.

I filmen får tittaren uppleva den fantastiska ensamhet som bara går att uppleva under vatten blandat med fantastiska möten med några av världshavens mest intressanta varelser; fiskar, hajar och valar. Frågan som många ställer sig är ifall huvudpersonen är mänsklig eller inte men jag skulle vilja omformulera frågan: spelar det någon roll?

Miljön och känslan som förmedlas genom den korta filmen räcker mer än väl för att övertyga mig om att de som uppskattade Journey kommer att stormtrivas i världen som Giant Squid håller på att skapa. Den enda nackdelen är att det inte verkar släppas förrän 2016.

Vad tycker du, har du tålamod att vänta i nästan två år innan du dyker ner i det stora blå?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.