Recension: Under the Waves [PS4, PS5]

Stan har det inte lätt i livet. Hans dotter har gått bort alldeles för tidigt, äktenskapet är trassligt och till råga på allt, söker han någon slags frälsning på havets botten. Ensam. Det ska visa sig vara en ganska dålig idé att leva isolerad utan någon normal kontakt med omvärlden.

Men för mig som spelare är äventyret riktigt trevligt på alla sätt, speciellt som jag älskar titlar som utspelar sig under vattenytan. Stans arbete består också av aktiviteter som jag gillar; skräp ska samlas upp, vrak ska utforskas och oljeledningar behöver repareras. Små saker som ändå är viktiga.

Till min hjälp har jag en miniubåt och diverse utrustning för att laga och lappa saker. Inne i undervattensbostaden finns även en station för att tillverka ny utrustning, vilket innebär att spelet bockar av allt jag behöver för en utmärkt spelupplevelse.

Jag har inget val. Jag måste till huset!

Segmenten med utforskande och reparationer varvas med Stans overkliga drömmar där han ständigt söker efter sin avlidna dotter. Ju längre han är under ytan, desto mer infekterar drömmarna även hans dagliga liv och levererar en i det närmaste läskig upplevelse där Stan till slut får svårt att skilja på dröm och verklighet.

Berättelsen drivs vidare genom den enda kontakten som Stan har på ytan; en kollega som delar ut uppdrag och kommenterar Stans framfart under vattnet. Men för mig som redan fastnat för utforskningen, spelar storyn mindre roll, även om den är en betydande del av helhetsupplevelsen.

Jag fascineras gång på gång över de majestätiska miljöerna som växer fram utanför min lilla ubåt när jag far fram längs havets botten. Ibland måste jag stanna upp, ta mig ur ubåten och dyka fritt in i grottor och vrak. Och jag njuter av varenda minuts utforskande av det stora blå. Självklart finns det ett ganska rikt djurliv, men även om jag möter både hajar och andra varelser verkar det inte finnas något som kan skada Stan förutom brist på andningsluft. Även om det förtar lite av oro och spänning, känns det ändå avkopplande att kunna utforska fritt utan fara.

Ute och simmar med min nya kompis

På PlayStation 4 upplever jag spelet som ganska tungt att köra för konsolen. Det är ofta som fläktarna går igång för fullt och inte sällan, hackar spelet och levererar låg uppdateringsfrekvens. Men i det stora hela, tycker jag inte att det spelar så stor roll eftersom spelet är fullt njutbart ändå.

Om du uppskattar berättelsedrivna spel med utforskning som grundbult, kommer du att uppskatta Under the Waves. Om du dessutom älskar att uppleva en värld under vattenytan, är denna titel högt rekommenderad av mig.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.