Recension: Tokyo Tattoo Girls [Vita]

Jag uppskattade verkligen den underbara stämningen och den riktigt traditionella japanska rollspelskänslan i Criminal Girls: Invite Only (7/10) och Criminal Girls 2: Party Favors (8/10). Trots den påklistrade snuskigheten och den snedvridna synen på sexualitet, erbjöd spelen under ytan en rejäl hyllning till hur rollspelen var ”förr i tiden”.

När jag slänger ett öga på Tokyo Tattoo Girls, är det något av samma känsla som kittlar mig; kanske döljer det sig ett riktigt bra koncept bakom den ytliga fasaden som titeln erbjuder i marknadsföringen?

I detta spel, utvecklat av japanska studion Sushi Typhoon Games, antar jag utmaningen att erövra samtliga 23 distrikt i Tokyo. Framgången erhålls genom att påbörja en invasion av granndistrikt och möjliggörs genom rekrytering av nya klanmedlemmar eller bråkstakar. Efter att ha valt min hjältinna får jag också välja vilket område jag vill använda som start i min kamp efter makt.

Det här är spelplanen. Här kommer du att tillbringa din mesta tid med spelet.

Det här är spelplanen. Här kommer du att tillbringa din mesta tid med spelet.

Till en början känns spelet ganska underhållande då jag har en hel del att hålla reda på; dels måste jag hushålla med mina ryktespoäng som fungerar som spelets valuta, och dels måste jag vara medveten om vad som sker i granndistrikten.

Ganska snart faller dock intresset för spelet ganska radikalt. Det som till en början verkade djupt och invecklat, visar sig snart vara helt ihåligt. När jag har eliminerat tillräckligt många motståndare i ett visst distrikt utbryter en strid mot områdets boss. Här förväntar jag mig en vändning i spelkaraktär, men belönas istället med ett dialogval som ger mig olika bonusar beroende på hur passande det är. Jag vinner dock alltid striden, oavsett vad jag väljer och jag får inte interagera med händelserna på något sätt.

Köp tatueringar för att uppgradera din hjälte. Skoj.

Köp tatueringar för att uppgradera din hjälte. Skoj.

Det kan även utbryta gängkrig om det finns en obalans mellan antalet klanmedlemmar och bråkstakar i ett område. Dock ser jag snabbt igenom logiken och konstaterar kallt att oddsen för vinst endast handlar om vilken sida som har flest trupper.

Det som på pappret verkade aningen utmanande var så klart möjligheten att tatuera min hjältinna, men även här misslyckas utvecklaren kapitalt med att göra sekvenserna roande eller intressanta. Jag får möjligheten att investera ryktespoäng mot nya tatueringar, vilka ger bättre färdigheter eller bättrar på befintliga för att öka oddsen ytterligare till min favör. Uppgraderingarna känns torftigt implementerade och erbjuder inte några nämnvärda fördelar under spelomgången som jag genomlider.

På det stora hela känns spelet som en halvfärdig gratis-app till en smartphone eller surfplatta. Det finns absolut inget intressant innehåll, striderna gör mig inte ett dugg engagerad och tatueringssekvenserna känns helt meningslösa.

Det finns ingenting som jag kan rekommendera när det kommer till innehållet i Tokyo Tattoo Girls. Efter att ha klarat av en genomspelning under mitt flyg hem från Japan, kan jag inget annat än att ångra mig över att ha startat spelet. Jag hade lika väl kunnat titta på en dålig actionfilm istället och fått mer ut av det.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.