Recension: The Stanley Parable: Ultra Deluxe [PS5,PS4]

The Stanley Parable: Ultra Deluxe är ett svårt spel att recensera. Dels för att varje detalj om spelet kommer att förta en del av din upplevelse och dels för att det är ett unikt spel som inte riktigt går att placera i någon genre. Skulle jag ge mig på att kategorisera det så är nog det närmaste jag kommer en berättelsedriven promenadsimulator som medvetet försöker gå utanför ramarna som andra spel vanligtvis försöker hålla sig inom.

Du axlar rollen som Stanley, en kontorsråtta som lydigt sitter och trycker på knappar enligt en konstant inkommande instruktion. När spelet börjar lämnar Stanley sin arbetsplats och upptäcker att hela kontoret är tomt. Han börjar utforska det för att ta reda på vad som hänt.

Ett ganska torrt kontorslandskap är startpunkten på äventyret.

Jag förstår ganska snabbt att spelets egentliga huvudperson är berättarrösten som både pushar Stanley till att göra rätt val och kommenterar händelser på vägens gång. Jag vill egentligen inte gå djupare in på handlingen än så, eftersom du verkligen bör uppleva det själv och ta dina egna beslut utan påverkan från den här recensionen.

Spelet blir snabbt filosofiskt och behandlar ämnen som valfrihet och bias på flera plan. The Stanley Parable: Ultra Deluxe blir snabbt en allegori för ditt spelande och jag kan ärligt säga att jag aldrig upplevt en starkare känsla av metaspelande än här.

Grafiken är passande, men under vissa moment är det onödigt mörkt och det är ibland svårt att se vart jag ska ta vägen även om jag drar upp gammainställningarna till max. Berättarens röst är vansinnigt underhållande och förmedlar humor och sarkasm på en nivå som är ovanligt hög i spelbranschen. Och något som sticker ut är hur tajt tajmingen är på när replikerna levereras. Det är inte många spel som reagerar på när du rör dig bort från något som det pratas om, men här kan du få en spydig kommentar om du rusar vidare innan berättaren är färdig.

Äntligen borta från heltäckningsmattornas damm!

Berättelsen är väldigt välskriven och om du står emot en del upprepningar, kommer du att bjudas på både överraskningar och vändningar på resans gång. Det finns tillfällen då jag fick plocka upp hakan från golvet innan jag spelade vidare.

Gillar du spel som är smarta och bjuder på oväntat mycket humor och en upptäckarglädje som är svårmatchad så är The Stanley Parable: Ultra Deluxe definitivt ett spel för dig. Jag spelade aldrig originalet men med tanke på hur spelet utvecklades i den här versionen så vågar jag påstå att det här är den ultimata upplevelsen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.