Recension: The Jackbox Party Pack 9 [PS5, PS4]

The Jackbox Party Pack 9 är en samling av partyspel som kräver som allra minst två till fyra personer beroende på vilket spel du vill uppleva. De flesta kräver en kreativ ådra och påminner om familjespel som Pictionary och Alias där du ska rita saker eller förklara något. Spelen är dock på engelska, så även om det går att välja en familjevänlig inställning kanske de inte passar för de yngre familjemedlemmarna.

Minispelen spelas med fördel med en mobiltelefon, men går att spela på valfri enhet som har en webbläsare och uppkoppling medan alla spelarna delar TV:n som gemensam skärm. I grund och botten handlar det om fem olika spel och med betygssiffran försöker jag sammanfatta min gemensamma syn på de fem lägena som ingår.

Inte en Barbie, utan en Barbro som jag hittat på skräphögen.

I Fibbage 4 handlar det om att med fritext fylla i ett påstående som kan lura de andra motståndarna. Spelarnas svar visas sedan tillsammans med det riktiga svaret och var och en får gissa vilket svar som är korrekt. Du får poäng om du lyckas lura de andra och om du prickar sanningen själv. För mig är Fibbage 4 den starkast lysande stjärnan i Jackbox 9 då blandningen av underhållande fakta och att försöka överlista motspelarna bjuder på ren och skär glädje.

Roomerang bjuder på lite dokusåpakänsla där var och en antar en roll som en person som lever tillsammans med de andra. Här handlar det om att svara på olika frågor som exempelvis vilken signaturdessert du har eller vilken tatuering du skulle vilja dela med en kompis. Här röstar spelarna på sin favorit och röstar dessutom ut deltagare mellan varje omgång. Poäng ges för bra svar, och om du prickar den som blir utröstad medan minuspoäng delas ut om du är den som åker ut. Det här spelet klickar inte riktigt för mig då röstningen på det du tycker om känns lite godtycklig, medan känslan att rösta ut en av motståndarna mer känns som mobbing än ett kampmoment.

I Junktopia ska du köpa skräp billigt och genom att vara kreativ med namn och beskrivning av prylen kamma hem motspelarnas gunst och öka dess värde så att du går med vinst. Det kan exempelvis handla om en sunkig docka eller en rätt risig målning som du ska sälja medelst din kreativitet. Jag testade detta spel med tre spelare och det kändes som att det var för få för att det skulle göra spelläget rättvisa. Det finns helt enkelt för få saker att rösta på för att det ska bli intressant. Däremot tror jag att det här kan vara riktigt underhållande med åtta spelare.

Här ska olympier sorteras eller åka i soporna om det är en falskt namn.

Nonsensory är ett minispel med både skriv- och ritmoment med uppdrag att beskriva sannolikheter. Exempelvis ska du hitta på en filmtitel som har 80% chans att vinna en Oscar, ett namn på en parfym som låter 50% fransk eller rita en fågel som kan flyga till 20%. Sen ska de andra givet kategorin och svaret gissa på procentsatsen hur väl det matchar beskrivningen. Det låter kanske rörigt, men är riktigt underhållande och jag tycker att det här spelet är det som utmanar mig allra mest att tänka till hur jag ska försöka beskriva de olika uppdragen.

Slutligen finns lagspelet Quixort där två lag ska sortera olika delar till en helhet. Det handlar om saker som ett händelseförlopp, en beskrivning av en dans eller sortera personer efter antal olympiska medaljer de har. Det här spelläget är otroligt svårt och eftersom de korta påståendena kommer huller om buller så blir det snabbt rörigt och det blir väldigt slumpmässigt om du inte redan vet något om temat på uppgiften. Sen känns det aningen oengagerande att turas om att lösa samma uppgift, även om jag förstår att speltiden hade blivit alldeles för lång om alla spelare skulle göra varsin sortering.

På det hela taget är The Jackbox Party Pack 9 ett helt okej tidsfördriv som passar lika bra på förfesten som för den lite äldre familjen. För mig sticker Fibbage 4 och Nonsensory ut som toppkandidaterna även om jag saknar lite mer renodlade frågesporter som jag spelat från tidigare delar i serien. I sina bästa stunder bjuder det på asgarv, klurande och kreativa utlopp medan frustration uppstår när jag känner att det blir för slumpmässigt eller att min insats har för liten betydelse för utgången.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.