Recension: The Golf Club [PS4]

När ett spel får stämpeln “bara för entusiaster” så betyder det ofta att spelet är så invecklat att vissa förkunskaper är ett måste för att njuta av spelet. Det brukar användas av speljournalister för att understryka att spelet är njutbart, men att det kan vara något av en chansning om man inte är bekant med genren sedan tidigare.

The Golf Club är egentligen det direkt motsatta. Det är på inga sett invecklat eller komplicerat. Tvärtom är det ett extremt avskalat och strömlinjeformat spel. Snabba menyer, obefintlig laddtid mellan hålen och lätt att både skapa egna turneringar eller banor och hitta spelare att möta online.

Nej anledningen till att jag menar att The Golf Club trots sin inbjudande enkelhet också förtjänar en “entusiast”-stämpel är att det inte finns något lockande alls om man inte gillar att spela golf. Jämför man med spelen som tidigare såldes av Tiger Woods känns detta nästan som ett golfdemo snarare än ett fullängdare.

Det finns inga inga kända golfare att spela med, inga öppna världar, ingen utbyggbar garderob av golfkläder, klubbor och andra attiraljer. Det finns inga turneringar tagna ur verkligheten och om du vill göra egen golfkarriär eller spela om legendarernas karriärer kommer du bli sorgligt besviken. En skral avatarfunktion ger möjligheten att förändra ditt utseende på golfbanan. Men det är inte i närheten av vad EAs sportserier gjort till branschstandard under de senaste fyra-fem åren.

the_golf_club_screenshot02[1]

Svingandet görs via höger eller vänster analog styrspak. Spelet föreslår klubbval med inbyggd avståndsbedömning men för den hugade går det lätt att byta. Banöversikten och det hjälpsamma rutmönstret för närspelet är lättförståeligt.

Grafiken är funktionell snarare än revolutionerande. Ljudmässigt slipper vi easy listening i menyerna och både svingar och golfträffar låter bra. Du kan höra en snedträff och det susar lite extra i träden när vinden tar i.

Spelet har även en kommentator som kommer att vara en vågdelare. Röstskådespelaren låter mest ointresserad och trött. Jag har inte lyckats med en albatross än, men när jag sätter en eagle blir tonfallet nästan sarkastiskt. Det är nästan som att speltillverkarna vill markera att en caddie/kommentarfunktion är alldeles för mainstream. Personligen hade jag mest roligt åt den sardoniska tonen men jag är glad att han går att stänga av.

multiplayer01-700x393[1]

Mitt i detta avskalat avslappnade golfspel finns en förvånansvärt intrikat, om än lättarbetad, bandesigner för den som tror sig kunna göra ett bättre jobb än spelets bandesigners. Alla banor går att betygsätta och det är lätt att hitta de högst betygsätta. Det går även att sätta ihop längre tävlingar både med de förgjorda och hemgjorda banorna.

Så varför spela The Golf Club? Enkelt, för att du gillar golf och inte bryr dig något om attiraljerna runtomkring. När Tiger Woods-spelen huvudsyfte verkar vara att locka tv-spelare att få upp ögonen för golf är The Golf Clubs agenda snarare att få golfare att ha något att göra under de årstider då vädret inte tillåter en riktig runda.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.