Recension: That’s You! [PS4]

Sällskapsspel med familj eller vänner är rogivande och garanterad långvarig succé på fredagskvällarna, vilket varit ett faktum i många decennier. Nu har denna sociala underhållning tagit ett stort steg framåt med hjälp av vardagliga tekniska redskap i frågesportspelet That’s You!

Detta spel är det första i Sonys satsning på PlayLink där vem som helst kan vara med i leken, genom att använda sig av en mobiltelefon eller surfplatta. Jag kan omedelbart konstatera att det är fascinerande att jag tillsammans med min familj kan spela tillsammans via en nedladdad app och inte med en handkontroll.

That’s You! kan ha upp till sex spelare, men kräver minst två deltagare i en spelsession. Det hela går ut på att spelarna ska försöka vara överens så mycket som möjligt, då identiska svar ger poäng. Efter att jag och mina medspelare har tagit foton på oss själva är det dags att ta oss an en uppsjö av frågor, som oftast inkluderar de deltagande. Vid det ögonblicket ska jag välja den person jag tror mest sannolikt passar in på rätt svar och skratten haglar när mina motståndare väljer mitt ansikte via surfplattorna.

Varje destination i den virtuella resan är en frågekategori, till exempel musik i denna bild.

Vissa lekar innebär att vi ska rita något under tidsbegränsning, och där är surfplattornas större storlek ger en enorm fördel eftersom det är för min del krångligare att rita på mobilens mindre skärm. Dessutom är det tråkigt att det finns för få färger och verktyg på mitt ritbord för att kunna återskapa min sambos favoritglass eller den fina mössa jag har på mig under en campingtur. När våra konstverk är klara ska vi sedan rösta på vår favorit, och om jag är riktigt säker på valet satsar jag en jokerkapsyl för eventuella dubbla poäng.

Spelets krav att använda wifi är absurt eftersom vi använde oss av en app, vilket borde vara tillräckligt för att kunna delta. Vid många tillfällen blev en deltagare frånkopplad och var tvungen att vänta till nästa fråga och tyvärr missade chanser för insamlade poäng. Trots att dessa situationer är oacceptabla, är det ändå bra att spelet går vidare och inte låser sig när en spelare tillfälligt försvinner.

Det är praktiskt att kommentatorn pratar svenska men ljudnivån är så låg att jag inte kan höra vad han säger. Trots att jag sänker musiken i inställningarna är hans röst så väldigt låg att den enda möjligheten för att förstå är att helt enkelt läsa texten.

Jag kan också välja att spela med andra människor online, men om motståndarna inte är vänner eller bekanta försvinner ju mycket av poängen med pinsamma sällskapsspel. Visst är det bra att den möjligheten finns, fast jag sitter hellre med vänner eller släkt i mitt vardagsrum och skrattar åt våra pinsamheter.

Ju flera, desto roligare.

That’s You! är en välkonstruerad frågesport och det känns definitivt som att delta i ett komiskt tävlingsprogram med mina sociala umgängen. Det är lättbegripligt och du behöver inte vara en erfaren spelare för att vara med. Spelomgångarna brukar vara runt en halvtimme långa, fyllda med gapskratt och en portion jäkelskap. Jag kommer inte att dra fram detta digitala sällskapsspel varje fredagsafton framöver, men visst känns det kul att genren tagit ett massivt steg framåt i utvecklingen.

Ett svar
  1. Kristoffer Nyrén Krille

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.