Recension: Subnautica [PS4]

Efter den enorma succén Minecraft, var det inte någon som helst tvekan om att spelare njöt av att överleva, utforska och bygga baser. Till PlayStation 4 har sedan dess släppts en hel del överlevnadsspel som alla på något sätt knyter an till konceptet.

Subnautica anammar den lite nyare stilen och målar upp en mer verklighetstrogen värld där miljöerna inte nödvändigtvis måste bestå av stora kuber. Istället kastas jag under vattenytan och erbjuds överlevnad i havsdjupet.

Varför har de inte släckt elden? Det finns ju hur mycket vatten som helst här!

I spelets introduktion avslöjas att min karaktär är del av besättningen på ett enormt rymdskepp som av någon anledning kraschar på en främmande planet. Efter en omtumlande kraschlandning, vaknar han upp i nödkapseln och observerar det gigantiska moderskeppet i fjärran. Det verkar vara helt kört då rymdfärjan både brinner och verkar sjunka på samma gång.

Nödkapseln är inte heller i optimalt skick och jag uppmanas därför att snabbt bege mig under vattenytan för att leta resurser för att överleva, samtidigt som jag behöver reparera de viktigaste komponenterna som brinner runtomkring mig.

Efter ett kortare dopp, lyckas jag hitta material till reservdelar som jag kan omvandla i något som liknar en högteknologisk 3D-skrivare. I denna kan jag även omvandla mina fynd till andra grundmaterial samt mat och vatten.

Förutom min hälsa, behöver jag även underhålla värdena för hunger, törst och luft om jag befinner mig under vatten. De mest grundläggande resurserna finner jag i området nära min nödkapsel, men snart behöver jag utvidga mitt sökområde för att hitta andra, nödvändiga material för att kunna bygga mer avancerad utrustning.

Inom kort har jag snickrat ihop både en bättre lufttank, en undervattensskoter och en scanner som hjälper mig att låsa upp ritningar för nya uppfinningar. Jag sporras hela tiden att bege mig längre och längre bort från den grunda säkerheten i startområdet.

Om du stöter på den här räkan, är det dags att lägga fenorna på ryggen!

Självklart är livsformerna under ytan inte alltid fredliga eller låter sig plockas upp med enkelhet. Ganska snart lyckas jag försätta mig i ordentligt obehagliga situationer där stora, krokodilliknande varelser försöker spetsa mig med sin näbb och kasta omkring mig som om jag vore en leksak. Chocken är påtaglig och jag jag drar mig för att återvända till de djupare delarna.

Via nödkapselns radio, får jag tips om vart jag kan styra kosan för att komma vidare. I början handlar det om att undersöka nya platser där andra livbåtar har kraschat, men lite senare i spelet låser jag upp intressanta miljöer och får en bra berättelse levererad på ett annorlunda sätt.

Subnautica väcker verkligen upptäckarlusten i mig och jag upptäcker snabbt att jag efter en spelomgång, planerar nästa äventyr under ytan. Lusten att utveckla ny teknologi, kräver nya material och ritningar, något som gör att jag känner att det alltid lurar något nytt och intressant bakom nästa sanddyn.

Jag kan verkligen rekommendera detta spel till dig som har en förkärlek för utforskning och som känner dig hemma i titlar som till exempel The Forest (8/10), Conan Exiles (7/10), eller behöver ett nytt äventyr efter tusentals speltimmar i Minecraft.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.