Recension: Story of Seasons: Friends of Mineral Town [PS4]

Jag vet inte hur många gånger jag har tittat på min hustru och suckat när hon spelar Animal Crossing eller Harvest Moon-spelen. Jag har undrat var behållningen är att repetera dagliga göromål om och om igen i ett spel. Räcker det inte med vardagen?

Nu har jag till slut utsatt mig för samma sak för att undersöka huruvida det finns något givande i det vardagliga tragglandet att så fröer, vattna, skörda, hugga ved och bryta sten. Är det värt mödan och tiden i ett spel?

Dags att skörda gurkor. Jippie!

Min karaktär anländer Mineral Town för att ta över en liten bondgård. Förmodligen lockade inte stadslivet honom så mycket och därför har han valt att anamma den arbetsamma versionen istället för att se huruvida det skänker en större glädje.

Till en början har jag ett antal verktyg att tillgå, där yxa, hammare, lie, vattenkanna och en hacka ska räcka långt. Jag följer instruktionerna och börja förbereda en jordplätt för att så mina första fröer och starta min karriär som bonde. Varje sak jag gör förbrukar lite av min ork, vilket leder till att de första dagarna och veckorna inte går i produktivitetens tecken, men inom kort har jag lyckats få till en sund rutin i mina dagar.

När jag använder verktygen byggs en slags erfarenhet upp i dem, och efter ett tag kan jag uppgradera dem till bättre ting. Vattenkannan kan till exempel i sina uppgraderingar bevattna större delar av åkermarken och hammaren kan slå itu större stenar.

Det är lätt att stirra sig blind på arbetet som behöver utföras i bondgården med omnejd, men faktum är att spelet även erbjuder en mängd interaktioner och hjälpredor om jag bara är villig att utforska det lilla samhället. Exempelvis får jag möjligheter att skapa relationer, gifta mig, fiska, besöka älvor, bryta malm och mycket annat.

Det är skönt med ett bad efter en hel dag i gruvan!

Personligen tycker jag att tiden springer iväg lite väl fort i det här spelet, och det menar jag både inom ramen för dygnen i själva titeln men även när det kommer till tiden som jag investerar i det. Jag finner mig ofta tänka att jag bara ska köra en dag i spelet och sedan fastnar i flera timmar. Och även om jag upplever spelmomenten som lite lätt tråkiga ser jag ändå fram emot nästa dag när jag får möjlighet att skörda mina rovor eller skeppa ytterligare en betydande last av koppar och silver ur gruvan.

På något sätt har Story of Seasons: Friends of Mineral Town lyckats greppa tag om mig. Det finns alltid en lockande uppgradering som lurar bakom hörnet oavsett om den stavas ett större hus eller ett bättre verktyg. Spelet är ett utmärkt tidsfördriv för dig som har en halvtimme över på kvällen likväl för dig som älskar att planera och optimera din produktion. Men söker du ett givande äventyr med en djup berättelse kanske du ska söka lyckan i en annan stad.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.