Recension: Overcooked [PS4]

Overcooked är ett lättsamt flerspelarspel som kommer till sin rätt när du spelar samarbetsläget med mellan två och fyra spelare. I grund och botten är det ett restaurangspel som påminner lite om mobilspelet Cooking Dash där du får beställningar, förbereder och lagar maten, serverar den och tar hand om disken efteråt.

Det hela känns tämligen avskalat och på menyn finns ett kampanj- och kampläge. I kampanjen serveras du banor med olika tema där du ska hinna servera ett antal rätter på tid. Varje omgång tar några minuter och din insats betygsätts med stjärnor. Spelet är ganska enformigt, men det finns spännande ingredienser som höjer spelvärdet.

Köket delas ofta upp så att du exempelvis bara kan plocka ingredienser och tillaga på ena sidan medan du hackar, serverar och diskar på andra. När jag väl tror mig bemästrat detta dyker andra dynamiska hinder upp där kökshalvorna kan befinna sig på lastbilar i rörelse, på en båt där bänkarna och spisarna vaggar eller en jordbävning som förhindrar att jag rör mig mellan vissa stationer. Kampläget fungerar på samma sätt, men då tävlar två lag mot varandra och banorna du kan välja på låser du upp genom att spela kampanjläget.

En sak jag stör mig på under tävlingarna är att lagen får olika beställningar. Det blir tyvärr orättvist då exempelvis hamburgarrecepten kräver olika pålägg från gästerna och då ges olika tid innan de tröttnar. Detta innebär att det i min mening blir lite för mycket slump som avgör vem som vinner.

Vegetarisk mat så besättning och gäster slipper skörbjugg

Vegetarisk mat så besättning och gäster slipper skörbjugg

Spelet har stöd för att dela en kontroll på två spelare och det är en egenskap som jag inte sett på väldigt länge. Även om du bara har två handkontroller, så kan ni spela fyra spelare.

Det går att spela ensam, men då bör du vara riktigt vass på att låta höger och vänster hand göra helt olika saker. För spelar du ensam med en kock kommer du ganska snabbt att gå bet, då det är väldigt svårt att hinna nå upp ens till en stjärna och klara banan. I ärlighetens namn har jag rejält tråkigt med Overcooked när jag spelar ensam och orkar sällan mer än tio minuter i stöten. Dessutom är jag inte tillräckligt tvåhänt för att klara av att styra två kockar samtidigt.

Fråga inte kocken om köttet varit fryst innan tillagningen...

Fråga inte kocken om köttet varit fryst innan tillagningen…

Spelets absolut största styrka är nivån av koordination som krävs för att lyckas. Nyckeln till framgång blir att kommunicera och fördela arbetet. Banorna är balanserade så det mest effektiva blir att varje spelare tar ett par stationer vardera istället för att försöka yra runt och lösa alla steg på en maträtt ensam. Inget annat samarbetsläge jag kan minnas har krävt så mycket prat i soffan som Overcooked.

Du bjuds här på ett enkelt, men välsmakande spel vars ensamläge inte klarar kökschefens kontroll och inte borde serveras. Så se till att boka bord för två till fyra personer om det vattnas i munnen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.