Recension: Battle Chef Brigade [PS4]

Att blanda koncept för att skapa förädlingar in om spelvärlden är inget nytt, och de flesta ihopkok brukar faktiskt bli riktigt bra, speciellt när rollspelselementen är en del av grytan. Ett av de högst rankade hybridspelen som jag direkt kommer att tänka på är Puzzle Quest från 2007 som bland annat släpptes till PlayStation 3.

Puzzle Quest och Battle Chef Brigade har som gemensam nämnare att spelmekaniken i de båda titlarna kretsar kring att matcha ett antal liknande kristaller med varandra för att få dem att försvinna samt att utlösa vissa effekter. Istället för att utspela sig i ett traditionellt rollspel, tar dock detta spel oss in i köket.

I en berättelse som hämtar inspiration från min barndoms fantasy-böcker och blandar med lite Masterchef, kretsar händelserna kring Mina. Hon jobbar till en början i sin familjs restaurang, men känner att hon inte utvecklas i sina kulinariska kunskaper. Därför tar hon tillfället i akt en dag och rymmer hemifrån; siktet är satt på kungadömet Victusias brigadskola för kockar.

Självklart kan jag använda Minas magiska krafter för att jaga också!

Självklart kan jag använda Minas magiska krafter för att jaga också!

Det pågår nämligen ett till synes evigt krig mot enorma mängder monster och för att soldaterna ska orka strida, krävs ju såklart mat. Vad som är lite unikt för denna tolkning av ett fantasy-spel, är att de monster som nedgörs, även används som ingredienser i matlagningen.

Själva berättelsen och utforskandet utspelar sig i ett vackert, tvådimensionellt upplägg där Mina kan springa omkring i den lilla staden och utföra sysslor, prata med sina kamrater och motståndare, samt köpa ny utrustning. Pengarna som intjänas av att hjälpa andra karaktärer, kan omsättas i bättre köksutrustning, eller unika och nyttiga extraingredienser.

För att komma uppåt i rang och till slut bli den bästa kocken i kungadömet, krävs det att jag utmanar och slår mina motståndare i matlagning. I bästa Masterchef- eller Iron Chef-stil presenteras jag inför varje match med de domare som ska betygsätta Minas kulinariska verk. Varje domare har speciella smakpreferenser, och om dessa uppfylls erhåller min hjältinna extrapoäng i bedömningen.

Grundregeln för varje tävling är dock att maträtten måste innehålla vissa basvaror. Dessa kan variera från att bestå av ägg, specifika grönsaker eller kött av olika slag. Om jag missar att inkludera dessa i rätten, kan jag få väldigt många minuspoäng och riskera en plump i protokollet.

Efter att ha fått förutsättningarna klara, är det dags att rusa ut i skogen för att jaga det villebråd som jag anser passa i maträtten. Komponenterna som monstren släpper ifrån sig varierar slumpartat; ibland landar det revben på marken, ibland en svans. Varje ingrediens har olika grundämnen som översätts till smaker där eld står för hetta och vatten ger en svalkande effekt.

Än så länge är det enkelt med att laga två rätter.

Än så länge är det enkelt med att laga två rätter.

När jag har fyllt min säck med ingredienser, rusar jag tillbaka till köket och kan påbörja själva måltiden. Här består spelmekaniken i att para ihop lika färger med varandra. När tre av samma färg parats ihop, byts komponenten till en högre nivå av smak som i sin tur kan paras ihop med likadana smakkristaller för att uppgraderas ännu en gång. Ju högre nivå på smakkomponenterna, desto högre betyg erhåller Mina.

Personligen faller jag snabbt för denna typen av spel och det är inget undantag med Battle Chef Brigade. Jag njuter av äventyren i skogar och grottor där jag hackar och slår som i vilket sidoscrollande actionspel som helst, och jag återvänder gärna fler gånger under en matlagningssession för att säkerställa att jag har tillräckligt med ingredienser.

När det kommer till matlagningstävlingarna upplever jag dock att svårighetsgraden stegras lite väl fort. Det dröjer inte speciellt länge innan jag måste tillfredsställa önskningarna hos två domare, som givetvis har vitt skilda åsikter om vad som är gott. Att bolla två maträtter samtidigt är säkert något som en professionell kock inte har några problem med. Men personligen har jag ytterst svårt för det, speciellt när momenten i dessa fall kräver att jag skapar två helt skilda rätter åt gången.

Om du tycker om utmanande spel som kräver ditt fullständiga fokus, kan detta förmodligen tilltala dig mycket väl. Speciellt om du gillar att matcha färger, om och om igen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.