Recension: Angry Birds Star Wars [PS4]

Det är märkligt hur olika pris spel kan ha beroende på vilket format de släpps till. Med några få undantag brukar riktigt stora och omfattande spel till mobiltelefoner och surfplattor kosta någonstans mellan 7 och 38 kronor, medan de allra simplaste och kortaste konsolspelen nästan alltid går loss på tresiffriga belopp.

Av någon konstig anledning har jag lärt mig att acceptera dessa skeva prisbilder. Ibland kommer jag på mig själv och hur konstigt min hjärna fungerar när jag drar mig från att köpa ett extremt avancerat strategispel till min surfplatta eftersom 50 kronor är hiskeligt dyrt på den plattformen, samtidigt som jag kastar mig över mediokra pusselspel till PS Vita när de reas ut för det fenomenalt låga priset 350 kronor. Man får vad man betalar för brukar det heta, men i de här fallen tror jag inte riktigt att det stämmer.

Angry Birds Star Wars är ett väldigt extremt exempel på att något måste göras snarast för att jämna ut prisbilderna något. På min mobiltelefon kan jag köpa spelet för 7 kronor och får då en titel som passar utmärkt för portabelt spelande och som är perfekt utformat för att användas med pekskärm. Till PlayStation 4 kostar däremot en ganska medelmåttig konvertering av detta spel med tveksam kontroll – håll i er nu – runt 300 kronor!

Rymdimperie

Visserligen bjuds det på 20 ”exklusiva” bonusbanor som vardera tar runt femton sekunder att spela, samt två extremt långsamma flerspelarlägen som i stort sett är originalspelet fast du och din vän får turas om med att slunga iväg arga fåglar mot ohälsosamt stillasittande grisar. Men detta extramaterial är knappast värt 300 kronor när själva originalspelet bara kostar 7 kronor.

Om vi bortser från det vansinnigt höga priset till Sonys plattformar är Angry Birds Star Wars den klart bästa delen i Rovios serie med ilskna flygfän. Precis som innan går allt ut på att slunga fåglar från slangbellor mot ondskefulla grisar, fast denna gången är de uppklädda som klassiska Star Wars-karaktärer med roliga namn som Pigtroopers och Lard Wader. Det bjuds på en del roliga specialkrafter och med hjälp av ljussablar, laserpistoler och kraften kan du nu förstöra ännu mer för de stackars grisarna när du slungat iväg din fågel, och den roliga gravitationen som återfanns i Angry Birds Space återanvänds flitigt på rymdbanorna.

Har du spelat Angry Birds innan vet du med andra ord precis vad du får. Precision och känslan är dock betydligt sämre när jag använder vänstra spaken på handkontrollen för att slunga iväg fåglarna istället för att dra på en surfplattas pekskärm, och den inbyggda pekplattan på DualShock 4 fungerar tyvärr ännu sämre än spaken. Jag tycker inte heller att spelet passar särskilt bra till en stationär konsol, och har faktiskt haft betydligt roligare med titeln när jag strömmat den till min PS Vita istället, även om det också var betydligt klumpigare än att spela det på min mobiltelefon.

Star Wars

Allt som allt är jag tyvärr ganska trött på Angry Birds, vilket kanske inte är så konstigt då jag aldrig riktigt såg storheten i originalet. Älskar du serien kommer du säkert att ha kul även med detta, men ha då i åtanke att du får betala mer än 50 gånger så mycket för en betydligt sämre version än den som går att köpa till mobiltelefoner och surfplattor. Det är förvisso billigare än att köpa en helt ny mobiltelefon som har stöd för spelet, men äger du redan en PS4 har jag svårt att tro att Angry Birds Star Wars inte går att ladda ner till den telefon du äger idag.

3 kommentarer
  1. motz motz
  2. macke86
  3. jonasbylin jonasbylin

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.