Recension: Active Neurons 2 [PS4]

En del pusselspel har förmågan att få mig att sitta och stirra och fundera över en lösning i flera minuter. Active Neurons 2 tillhör definitivt den skaran och jag har tvingats tänka både bak-och-fram och in-och-ut för att förstå några av lösningarna.

Premissen är ganska enkel. Du kontrollerar en kvadrat som glider i en labyrint tills den slår i ett hinder. Under spelets gång introduceras fler och fler ytterligare moment som hinder som dödar dig eller som kan stoppa dig en gång innan de försvinner.

Precis som inom kognitionspsykologin så betyder rött fara och grönt är säkert.

Det finns också några faktarutor om mänskliga framsteg i historien där du låser upp en uppfinning efter att du har klarat tio banor. Det ger lite andrum innan nya spelmekaniker introduceras samtidigt som det är intressant. Jag visste exempelvis inte att väderkvarnar uppfanns i Persien på 800-talet.

Det var länge sedan jag blev så här imponerad av pusseldesignen och hur många steg jag var tvungen att tänka framåt för att klura ut lösningen. Under de sista grupperna av banor finns det så många spelmekaniker att hålla reda på att jag tvingas studera nivån länge bara för att förstå vad de första stegen borde vara. Lyckligtvis går det blixtsnabbt att med en knapptryckning återställa banan i ursprungsskick.

En annan egenskap som lyfter spelupplevelsen är musiken. Det finns inte så värst många olika låtar, men de som är med passar helt perfekt in i stämning och den i övrigt minimalistiska designen. Den färggranna equalizer som finns längst ned förstärker intrycket att musiken spelar helt unisont med det visuella gränssnittet.

Musiken är lugn och förförisk elektronisk chillout-musik som får mig att tänka på barhäng. Trots att jag har lyssnat på musikstyckena under samtliga 120 banorna så har jag inte tröttnat och har till och med letat efter musiken på diverse strömningstjänster. Dock utan framgång.

Banorna ser förrädiskt enkla ut men ett felaktigt drag kan betyda att du måste starta om från början.

Det enda som håller mig från att ge toppbetyg är banorna där du ska mata in en numerisk kod. Att memorera eller skriva ned siffror förknippade med geometriska symboler känns malplacerat och hade lika gärna kunnat ersättas med låsmekaniken från tidigare banor där du måste aktivera nycklarna i en viss ordning. Även några av pusslen som kräver tajming känns lite fel, då så mycket krut lagts på att ta det lugnt och tänka igenom strategin.

Gillar du rejält utmanande pusselspel så är Active Neurons 2 definitivt något för dig. Det här är ett av årets hittills bästa spel i genren.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.