Nyheterna i firmware 4.00 för PlayStation 4

De stora uppdateringarna sker som bekant på vänster sida om punkten i en version eller en firmware och snart är det dags för en rejäl förändring i kraftpaketet PlayStation 4. Om du har anmält ditt intresse och är delaktig i betatestet, har du redan idag möjlighet att frossa i en hel del intressanta och välkomna tillskott bland funktioner.

Version 4.00 går under arbetsnamnet “Shingen”, ett namn som symboliserar viljan att förändras, att undvika enformighet men samtidigt hålla sig till ordning och respektera systemet. I mina öron låter det japanskt så det förslår och jag ser verkligen fram emot denna uppgradering.

Tonvikten ligger helt klart på användargränssnitt och att förenkla saker som tidigare varit en smula klumpigt införda. Notifieringarna är ändrade och en del av systemikonerna uppdaterade men när det gäller gränssnittet, glädjer det mig att läsa att snabbmenyn som framträder då du håller in PlayStation-knappen nu inte täcker hela skärmen. Det går alltså att hålla koll på spelet i bakgrunden även när du till exempel snabbt vill ställa in volymen på ditt headset.

I snabbmenyn kan du nu även lägga till favoriter som du snabbt kan komma åt direkt. Sony berättar att det till exempel går att lägga till favoritspelare eller grupper som favoriter så att du snabbt kan se om vänner är online eller om något nytt skrivits i en grupp.

Menyn för att dela bilder och filmer på sociala media är också uppdaterat och täcker heller inte längre hela skärmen. De senaste använda ställena för uppladdning visas i menyn, vilket möjliggör en snabbare och enklare hantering av media.

Alla favoritspel i en enda mapp!

Alla favoritspel i en enda mapp, men var är Hatsune Miku: Project Diva X Demo?

Den största nyheten är dock mappar, något som jag längtat efter ett bra tag nu. Äntligen går det att skapa olika mappar för spel och applikationer. Det innebär att jag nu kan ha en mapp för japanska rollspel, och en mapp till de andra två spelen jag spelar. Det svårnavigerade biblioteket får sig en välbehövlig uppdatering, där en flik för alla dina köpta titlar tillkommer. Själva spelbiblioteket visar nu endast de spel som du har nedladdade för tillfället.

För troféjägaren kommer två nya funktioner: att kunna se trofélistan utan att vara uppkopplad mot internet och möjligheten att se namnet och informationen på en dold trofé. Visualiseringen kring hur ovanlig en trofé är ändras också från de små fyrkanterna till en triangel där toppen motsvarar de absolut ovanligaste troféerna.

Flera andra nyheter introduceras till betaversionen av denna firmware, men Sony har berättat att andra tillskott även kommer att introduceras till den skarpa versionen när den släpps. Om det handlar om stabiliseringsförbättringar eller prestandaoptimering förtäljer inte historien, men om några veckor får vi troligtvis veta mer. Något datum för den slutgiltiga versionen har inte tillkännagivits, men det är sannolikt inte speciellt långt borta.

2 kommentarer
  1. Johan Lindros Johan Lindros
  2. Alestes Alestes

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.